Badea Bianca. Un produs Blogger.

luni, 20 ianuarie 2014

Lectura din 2013


Am aflat de la Vlad de o campanie numită Biblioteca bloggerului român inițiată pe blogul chinezu.eu. Trebuie să nominalizez 10 cărți citite anul trecut, dar eu prefer nu doar să le dau numele, ci să vă și povestesc câte ceva despre ele. În felul ăsta poate vă va atrage atenția vreuna și vă apucați să o savurați.

Le numerotez, dar vă anunț că ordinea în care le-am citit e aleatoare.

1. 1984 - George Orwell
Cu cartea asta am terminat anul. O capodoperă spun unii, un volum interesant zic eu. Nu s-a potrivit cu stilul preferat de mine, motiv pentru care am citit-o într-un timp relativ lung raportându-mă la numărul mic de pagini. Aveam pretenții puțin mai mari de la ea având în vedere cât mi-o lăudaseră câteva cunoștințe.



2. Lotus amar - Louis Bromfield
Nu-i excepțională, dar genul e mai pe gustul meu. Atunci când pe undeva apare și o poveste de iubire, nu am cum să nu citesc în continuare. Așa sunt eu, mai romantică, ce să-mi faci?

3. Anna Bolton - Louis Bromfield
Un pic mai slabă decât precedenta dar mi-a plăcut personalitatea eroinei, așa că am dus-o până la final. Mi-a amintit un pic de o telenovelă la care mă uitam când eram mică, unde personajul principal se numea Anita.

4. Cele doua Diane - Alexandre Dumas
Prima din această listă pe care o recomand. În stilul propriu al lui Dumas, volumul este exact pe placul meu, plin de melodramă, iubiri imposibile, intrigi și desfrânări. În plus, Franța în acea perioadă a secolului al XVI-lea m-a fascinat.

5. Jude the Obscure - Thomas Hardy
Îmi plăcea literatura britanică. Pe Hardy îl știam ca fiind autorul unei serii minunate la care am văzut doar filmul din păcate: Tess of The d'Urbervilles. Nu aveam bani la momentul respectiv, și cum Tess era destul de scumpă, am hotărât să cumpăr un alt volum de același autor. M-a dezamăgit un pic așa că abia aștept să-mi cumpăr ceea ce doream cu adevărat.

6. Vicontele de Bragelonne - Alexandre Dumas
Am vorbit aici despre toate cele trei volume. Vă invit să trageți un pic cu ochiul în caz că doriți să aflați câte ceva despre prima carte a lui Dumas care m-a dezamăgit.

7. Povestea unei pitulici - Giovanni Verga
Foarte puțin cunoscută această scurtă carte. Am citit-o vara trecută pentru a doua oară și am plâns ca un izvor pe tot parcursul ei. M-am uitat și la film, o adaptare veche și foarte puțin reușită dar despre carte am doar cuvinte de laudă.

8. Taine ale inimii - Giovanni Verga
La fel de puțin cunoscută ca și precedenta, însă la fel de frumoasă. Ambele sunt cuprinse într-un singur volum apărut într-o colecție mai veche, Poveste de dragoste. Iubire și tragedie, astea sunt cele două cuvinte care caracterizează cel mai bine acest volum.

9. Omul-amfibie - Aleksandr Beleaev
Aici chiar mi-am luat o țeapă zdravănă. Când am cumpărat-o de la un anticariat nu am stat prea mult pe gânduri. Credeam că titlul este o metaforă sau o figură de stil dar am avut surpriza să constat că tipul chiar era pe jumătate pește. Am aruncat-o instant înapoi în bibliotecă.

10. Toți oamenii sunt muritori - Simone de Beauvoir
Destul de faină carte, dar pentru că o citeam într-un moment când nu aveam nevoie de dramă, am decis să o las baltă. Rareori las cărți din mână atunci când mă apuc de ele, chiar dacă nu mă încântă dar mi-am dat seama că în ultima vreme prea mi-au picat cărți aiurea.

Cam aceasta este lista. Eu una nu sunt deloc satisfăcută de ea, așa că m-am hotărât ca de acum încolo să citesc doar cărți care au totuși un renume. Am început anul cu Evantaiul lui Yasumi - Jocelyne Godard pe care am citit-o pe nesimțite, iar următoarea pe listă este Jane Eyre - Charlotte Bronte

PS: Poza-i de pe vremea cand inca aveam pleata lunga :))

14 comentarii:

  1. Am facut lectii la facultate la engleza despre prima carte dar nu am citit-o, nu pare de mine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am impresia ca exista si o ecranizare mai veche pe baza ei dar nu bag mana in foc..

      Ștergere
  2. Din lista asta am regasit si eu una:Taine ale inimii - Giovanni Verga

    RăspundețiȘtergere
  3. Oh, mi-a plăcut atât de mult ''Omul-amfibie''! Chiar dacă nu mă pasiona genul acela, cred că am și plâns un pic. Scot eu metafora și din piatră seacă. :)) Desigur, gusturile nu se discută. De exemplu, celebra ''Mândrie și prejudecată'' a fost o experiență fadă pentru mine. Sper ca ''Jayne Eyre'' să nu te dezamăgească, e una din preferatele mele. Mi-a plăcut mult și ecranizarea cu Samantha Morton în rolul principal.
    Totodată, mi-am dat seamă că am citit foarte puțin în 2013, folosind lipsa de timp ca scuză. Anul acesta mă voi organiza mai bine. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am auzit tot felul de lucruri bune despre Jane Eyre si primele 100 de pagini imi confirma faptul ca o sa ma incante.
      Mandrie si prejudecata mie mi-a placut enorm, nu stiu de ce nu te-a atras. Chiar si filmul a fost minunat!
      Ce sa zic despre organizare... spor la citit! :D

      Ștergere
  4. Inca nu ai citit "Jane Eyre"?? :O Huh. E superba! Cand ma intreaba cineva despre cele mai frumoase carti citite, de fiecare data amintesc de ea. Timp de 3 zile am savurat fiecare cuvintel. :)
    Ti-l mai recomand pe Haruki Murakami, crede-ma, iti va placea! Chiar daca trateaza mai degraba fantasticul, bizarul, nu iubirea sau drama, cand citesti, pur si simplu te desprinzi de restul lumii si nu mai poti lasa jos cartea. Incepe cu "In cautarea oii fantastice". De asemenea, Muriel Barbery are un roman interesant, care mie una mi-a placut mult "Eleganta ariciului". Siii, sa nu-l uitam pe Paulo Coelho, care ne invata cum sa credem in telurile noastre si sa ni le ducem la indeplinire, de ex. "Alchimistul". Si o carte memorabila, desi simpluta, pe care o voi reciti peste ani "Flori pentru Algernon" de Daniel Keyes.
    Lista mea de lecturi pe 2013 cam asta ar fi. :)
    http://fallenindreamm.wordpress.com/ce%20citesc/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e faina Jane Eyre, pacat ca trebuie sa o citesc doar in pauze de la invatat. Te invidiez sincer ca nu trebuie sa-ti ocupi timpul si cu chestii ce tin de real atunci cand tot ce ai face ar fi doar sa citesti. Din pacate nu toti au avantajul timpului. Dupa ce termin Jane probabil voi incepe Idiotul. O sa trec si ce ai zis tu pe lista desi cateodata pare interminabila si cred ca nu voi ajunge niciodata la capat.

      Ștergere
    2. "Idiotul" e o capodopera, ca toate cartile lui Dostoievski de altfel. Cred ca si "Maestrul si Margareta" de Bulgakov ar fi pe placul tau.

      Mult succes in sesiune ! :*

      Ștergere
    3. Am citit "Amintiri din casa mortilor" de Dostoievski. Aveam in plan si alte volume scrise de el dar prima nu m-a incantat asa ca am lasat-o balta. Asta se intampla acum cativa ani buni, in prezent cred ca lucrurile vor sta diferit asa ca m-am hotarat la "Idiotul" .

      Ștergere
  5. minunata lume a cartilor! am citit biblioteci intregi, sper sa mai am timp sa o fac in continuare! pot sa-ti sugerez ceva? citeste Zola, toata colectia, numai vezi, daca poti sa le citesti in ordinea in care le-a scris, au cumva legatura! o sa il adori pe Zola! pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru sugestie. Pana acum nu mi-a mai sugerat nimeni carti de Zola, dar am notat si asta :D

      Ștergere

Va ascult!