Badea Bianca. Un produs Blogger.

marți, 4 februarie 2014

Efectul de fluture


Teoria efectului de fluture poate o știți cu toții: este vorba de ideea cum că bătaia aripilor unui fluture poate declanșa o furtună în cealaltă parte a globului. Povestea este de fapt o parte din teoria haosului ce spune că nimic nu e întâmplător și că în tot universul există o ordine nevăzută.
Informații despre părțile științifice ale acestor teorii se pot găsi oriunde pe internet. Chiar și eu spuneam acum ceva vreme într-un articol despre călătoriile în timp:

 Împrumută-i un șervețel fluturelui gata să strănute pe care l-ai văzut în jungla braziliană. Nu ai idee de multitudinea de războaie și milioanele de vieți pe care le-ai putea salva doar dacă ai efectua o sarcina atât de simplă. E uimitor cât de mulți fluturi pot schimba cursul istoriei și al timpului.
Evident că nu o să-mi fac acum probleme despre câți oameni voi omorî dacă din greșeală voi accidenta o vietate zburătoare.
Ceea ce mă interesează acum pe mine sunt concepțiile morale și filosofice pe care le-a format această idee de efect de fluture. Gândul de a ști că orice mișcare aș produce, ar putea transforma viața cuiva pentru mine era un pic înspăimântătoare. Nu aș putea transforma doar viața altora ci și pe a mea - mai ales pe a mea. Am stat ceva și am reflectat, apoi am ajuns la concluzia că de fapt toate astea ar trebui să îmi ofere o încredere în mine din ce în ce mai mare.
Inițial viața este o linie dreaptă. Asta până în momentul în care ai capacitatea intelectuală de a lua prima decizie. Atunci linia se despică în două bucăți ce se îndreaptă în sensuri opuse. Vei alege o linie și o vei urma până la următoarea decizie - decizie ce a pornit de la prima bifurcație. Așadar linia ta deja dată în două se va împărți din nou. Procesul se va repeta până când viața îți va deveni doar un șir de linii atât de subțiri și firave încât toată rețeaua va ceda.
Problema se pune în momentul în care dacă am avea posibilitatea să ajungem din nou la prima decizie pe care am luat-o, sau poate la oricare din bifurcațiile pe care ni le-am creat, am mai alege la fel? De-am ști ce consecințe ar exista, am pune piciorul pe o cale diferită? Câți dintre noi nu am șterge cu buretele lucrurile rele ce ni s-au întâmplat?
Trilogia filmelor The Butterfly Effect poate vă este și ea cunoscută. Se bazează exact pe acest principiu: modificarea condițiilor inițiale cu scopul de a schimba efectele finale. Atât filmul, cât și viața ne învață că oricât am încerca să modificăm asta, orice cauză va declanșa cu siguranță un efect mai mult sau mai puțin dorit. Ce putem face atunci? Orice! Dacă teoria haosului ne spune că nu putem schimba anumite lucruri cum vrem noi din cauza acelei ordini deja existente, atunci putem să ne gândim de două ori la ce condiții inițiale vom creea mai departe așa încât condițiile finale să fie cum ne dorim. Bineînțeles că rezultatul nu va fi niciodată 100% sigur. Dar știi că deși nu ai șansa de a schimba lumea, poți fi măcar mai atent la cum îți vei schimba viața.

6 comentarii:

  1. Dar, stii ca Viata bate filmul...
    Sa ai o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai asta o face atat de complicata si interesanta!
      Multumesc de comentariu si de vizita, o zi faina!

      Ștergere
  2. da, teoria haosului! modificari nesemnificative, schimbari majore!

    RăspundețiȘtergere
  3. eu sa stii ca am adaptat teoria asta la mine, pentru ca sunt intr-atat de egoista. nu stiu cum voi influenta eu vietile altora, dar sunt absolut convinsa ca cele mai mici alegeri influenteaza in mod decisiv viata fiecaruia dintre noi. si asta mi se confirma periodic. sunt lucruri pe care le-am facut la intamplare sau din pur instinct, care s-au dovedit apoi sa aiba o importanta gigantica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii ar spune ca astea sunt doar coincidente. Doar tu stii ce faci, ce simti si in astfel de cazuri doar parerea ta e cea mai importanta.
      Si asa e, sunt lucruri care ni se par minore dar in importanta lor sunt neasemuite.

      Ștergere

Va ascult!