Badea Bianca. Un produs Blogger.

marți, 28 august 2012

Aventura cunoașterii

Pentru prima dată câștigător la Blog Power, Lotus a propus ca temă pentru ediția 37: Ce înseamnă pentru tine cunoașterea?

Voltaire zicea că nu există cunoaștere înnăscută pentru motivul că nu există copac care să iasă din pământ cu frunze și fructe. Pentru mine cunoașterea e sinonimă cu educația. Dar oare cât de important e rolul pe care îl joacă ea în viețile oamenilor, așa cum ne întreabă și Lotus.
Educația - sau cel puțin așa o numesc ei, ei cei care ne învață să facem, nu să gândim. Un geniu nu răspunde perfect la orice întrebare, dar un geniu făurește perfect câte o întrebare pentru fiecare răspuns.
Un sistem care judecă și definește succesul în funcție de mormanul de facturi pe care le primești lunar, care ne obligă să muncim atâtea ore suplimentare fără nicio satisfacție și care ne taie sufletul în două, transformându-ne într-o nimic mai mult decât o adunătură de clone.
Chiar suntem doar niște mașini făcute numai pentru a răspunde anumitor cerințe, a umple niște răspunsuri și a nu primi nimic în schimb? Poate doar un șut în fund spre coșul de gunoi dacă nu reușim să urmăm instrucțiunile, pe motiv că împiedicăm creșterea profitului.
Un sistem care ne educă să renunțăm la pasiunea din fiecare activitate, să învățăm doar să supraviețuim, iar când în sfârșim descoperim secretul pentru a face asta, ne omoară. Un sistem educativ care ne controlează complet viețile și care încă mai are tupeul să susțină militarea pentru dezvoltare.




Îmi pun destul de des întrebarea de ce oamenii renunță la visurile din copilărie atunci când devin adulți. De ce nu ți-ai păstrat ideea pe care o aveai la 5 ani când îți doreai cu ardoare să devii astronaut? Life is so complicated until you see it through the eyes of a child. Iar atunci când îți mai iei un răgaz și îți permiți să mai chiulești din agitația lumii, amintindu-ți de dorințele copilăriei, gândurile inocente și încrederea nesfârșită, fericirea și iubirea care îți umpleau viața...
Hey, hey, HEEY! Ce tot faci? Îți permiți pauze pentru a contempla lumea? O greșeală amarnică pe care o vei regreta!
Toți prietenii și familia ta au dispărut, ești confuz, pierdut și singur. Sunt doar umbre întunecate ce te pândesc, ce îți observă fiecare mișcare și îți analizează fiecare acțiune.
Rânjesc și se uită,
Găsesc doar să te mintă.
Te iau de mană, îți șoptesc într-o voce ademenitoare că te vor învăța să trăiești, să fii exact ca toți ceilalți.
Începi să tremuri, să te codești și să dai din cap amețit. Ar fi trebuit să spui nu dar ești mult prea naiv. Ei râd cu mândrie și satisfacție în timp ce te însoțesc spre viitorul tău.
Te vor învăța cum să-ți ștergi zâmbetul copilăresc de pe față și să-l înlocuiești cu unul fals, pe care toți îl cumpără. Vor distruge strălucirea din ochii tăi, umplându-i cu lacrimi pe care vei încerca din răsputeri să le ascunzi. Îți vor schimba loialitatea cu popularitatea, te vor face să-ți uiți prietenii și să te gândești numai la tine.
Știi că ai văzut destul, vrei să te întorci
Dar ești prea slab și simți că te sufoci.
Nu fii prostuț! Nimănui nu-i trebuie onestitatea ta. Îți vom arăta cum să trăiești printre minciuni. Adevărata dragoste nu e nimic mai mult decât iluzia unei fantezii. Trebuie să deschizi bine ochii, copile, și să înfrunți realitatea. Ai crescut!
Vei vrea să fugi, dar ești mult prea departe.
Vei vrea să țipi, dar sunt doar sunete deșarte.
Să nu te-ntorci la vechea-ți viață!
Mândria ta se-agață doar de-un fir de ață.
Deschide ochii. Ești unul dintre ei acum. Te-au învățat cum să trăiești. Dar cred că mai bine-ai vrea să mori.

Cam așa stau lucrurile cu trecerea de la copilărie la maturitate, în opinia mea. Cât despre posibilitatea de a cunoște ceva la perfecție, probabil că aș alege oamenii. Sau omenirea.
Ce am observat la oameni? Nu pot sta locului. Se tot fâțâie. Se îngrijorează de greutatea lor, se gândesc prea mult la modă, sunt prea preocupați de aspectul lor. Situații ciudate - zâmbete ciudate. Dar e prea trist ca să râdem...
Oamenii își formează obiceiuri pentru consistența și siguranța că încă se simt în viață. Trezit-la-7:30-dat-jos-din-pat-spălat-îmbrăcat-până-la-8:00-mers-la-muncă-preparat-cafea-la-birou-lucrat-terminat-nervi-întoarcere-acasă-autobuz-trafic-cumpărături-etc-etc-etc.
Oamenii își imaginează dragoste acolo unde nu există. Dacă dragostea și ura ar fi pe talerele unei balanțe, vor pleda pentru ură, crezând totuși în dragoste. Spune-le că sunt iubiți și te vor crede. Spune-le că sexul e doar un alt nume pentru dragoste și ca aceste două cuvinte se pot schimba între ele. Romantici cu inima, dar incredibil de aroganți la suprafață.
Oamenii sunt posedați de spirite rele, dar sunt binefăcători atunci când te aștepți cel mai puțin. Selfish before selfless. Tind să se creadă prea importanți pentru a-și alunga ideea ca existența lor e inutilă. Nu au obiective înalte, ei au obiective nelimitate. Nu e nimic fizic pentru ei de atins ca un țel în viață. Au fost creați să iubească și să se iubească, dar iubirea e uneori intangibilă pentru oameni superiori.
Oamenii călătoresc chiar și Universul pentru a descoperi cine sunt. Avioanele au fost construite cu dorința de a deveni păsări. Costumele de scafandru au fost oameni deveniți pești iar alcoolul a fost creat doar ca oamenii să devină ceea ce nu vor putea niciodată.

Trebuie să ma împac cu vreo două-trei omizi dacă vreau să cunosc fluturi. - Antoine de Saint-Exupery

Articole: Infinit, Cunoasterea, Fiecare pas inseamna cunoastere, In cheia cunoasterii
Sursă foto

20 comentarii:

  1. Nu de putine ori rad citind comentarii de tipul "ma regasesc in postarea ta". Dar trebuie sa recunosc ca acest text imi este atat de familiar, incat imi pare conceput de mine sau cineva care ma cunoaste foarte bine. Cu toate acestea, sunt sigur ca nu la mine te-ai gandit cand l-ai conceput. Revenind insa la text, te felicit! O viziune extrem de obiectiva si intransigenta, poate putin dura pentru superficialitatea lumii in care traim, dar extrem de consistenta. Sunt in totalitate de acord cu ce ai scris!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce sa razi la astfel de comentarii? Eu cand ma regasesc in textele scrise de altii chiar ma simt mult mai apropiata de ei. Banuiesc ca nu suntem singurii care avem opinia asta si da, poate este un pic dura dar cred si eu ca e adevarata. Si multumesc pentru felicitari! :D

      Ștergere
    2. Pentru ca nu e foarte corect sa spui acest lucru si atat. E o opinie personala care ar trebui sprijinita de argumente logice, nu? Sau cel putin asa cred eu.
      Nu ai pentru ce sa imi multumesti, le meriti :)

      Ștergere
  2. Un răspuns la întrebarea: "de ce oamenii renunță la visurile din copilărie" ar fi acela că pe măsură ce cresc, copiii îşi dau seama că nu pot deveni ceea ce au visat. Pentru a deveni astronaut trebuie să stai bine cu sănătatea, pentru a deveni medic nu trebuie să leşini când vezi o picătură de sânge, pentru a deveni inginer trebuie să ai deprinderi practice, pentru a deveni dascăl trebuie să-ţi placă să ai răbdare cu copiii, după cum nu poţi deveni inginer agronom dacă nu-ţi place agricultura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, stiu ca trebuie sa se indeplineasca anumite conditii pentru a deveni ceea ce ne dorim. Chiar din propria experienta o stiu. Problema este ca oamenii nu sunt impiedicati in mod special de aceste lucruri, ci pur si simplu renunta din lipsa de vointa.

      Ștergere
  3. Este o tema care imi place foarte mult,iar postarea ta se ridica cu siguranta la nivelul asteptarilor mele.:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci te invit si de data asta sa participi la concurs :) Sper ca acum nu ai sa ma mai refuzi, mai ales ca iti place tema :D

      Ștergere
  4. Sa sti ca si eu aleg,doar uneori,oamenii.Imi place sa investesc in ei,dar de multe ori ma infioara sa realizez ca tot ceea ce stiu poate fi spulberat intr-o secunda,pentru ca omul prin firea sa,e imprevizibil chiar daca el nu se considera asa.Dincolo de toate acestea eu consider cunoasterea ca fiind superficiala intr-o viata atat de scurta.Daca stai sa te gandesti ce e viata in comparatie cu eternitatea strambi putin din nas.E drept,exista si oameni care ating un nivel mai ridicat de cunoastere,dar sunt atat de putini.Felicitari pentru modul in care ai abordat subiectul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc draga Lxi! Interesant si punctul tau de vedere. Ti l-ai exprimat foarte frumos in comentariul asta. Poate te tenteaza sa si dezvolti intr-un articol si poate sa-l si inscrii la concurs:)

      Ștergere
  5. postarea ta m-a lasat chiar fara cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  6. Legat de vise.Ai intrebat de ce oamenii nu isi pastreaza visele?
    Ei bine parerea mea este ca unele vise sunt neinsemnate iar altele imposibile daca sunt si sentimente la mijloc.:d
    Asta raspund eu cand ma intreaba cineva de ce am renuntat la dorintele mele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie sa-ti declari visele ca fiind neinsemnate, din contra, trebuie sa le pretuiest si din imposibile sa le faci posibile.

      Ștergere
  7. Educatia e totul... dar cum in zilele noastre lipseste... eh, ma abtin!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Această minunată lume nouă...
    Dar uite ce zic eu: faptul că tu scrii în felul acesta, fără să-ți condiționezi gândirea este o dovadă că educația, oricât ar vrea, nu poate să răpească omului libertatea de a alege. Sigur, inconștient, foarte mulți aleg să fie "clone", cum ai zis tu, dar asta numai dacă se complac în această "adormire a spiritului", spre care ne împinge de multe ori și sistemul educațional.
    Cât despre copilul din noi, acesta nu trebuie uitat niciodată, însă mă refer la esența faptului de a fi copil: sinceritatea și dorința de a descoperi mereu lumea prin simple întrebări, de a nu ne lăsa trași spre acest mare angrenaj în care suntem doar niște rotițe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. AM libertatea de a alege, dar daca lor nu le convine, intotdeauna alegerea facuta se va intoarce impotriva mea.
      Eu, tu si multe alte persoane ca noi vor incerca sa o scoata la capat cumva, insa da, ai dreptate, comoditatea unora nu face cu nimic lucrurile mai usoare.
      Acea parte de copil exista in fiecare din noi. Depinde doar de cat de mult o exploatam. Pentru unii, acel copil din noi e trist.. pentru altii, el inca mai gaseste bucurie sncera si seninatate in felul in care isi traieste viata.

      Ștergere
  9. Oamenii ar trebui sa isi urmeze visul din copilarie; desi intalnesc piedici pe drumul spre indeplinirea acestora si renunta, inauntrul lor mereu va exista regretul ca nu au luptat destul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "ar trebui" .. da, dar multe lucruri ce trebuiesc facute sunt complet ignorate.

      Ștergere
  10. Wow! Finally I got a web site from where I be able to truly get useful facts concerning my study and knowledge.
    Also see my web page :: china airlines

    RăspundețiȘtergere

Va ascult!