Badea Bianca. Un produs Blogger.

vineri, 7 februarie 2014

Emil Călinescu despre iubirea egoistă

Am fost de curând invitată să scriu un guest-post pe blogul lui Emil Călinescu, am acceptat cu plăcere, iar cum el s-a simțit îndatorat să-mi inaugureze primul guest-post pe Nymphetamine, iată cu ce articol a venit despre iubirea egoistă.


***

Ce este iubirea egoista? Pai, din punctul meu de vedere, este iubirea fata de o persoana asemanatoare tie. Cica este profund gresit sa iubesti o persoana doar pentru ca iti este asemanatoare. Nu, tu ar trebui sa iubesti neconditionat, indiferent de gusturi, de cum arata, cum se comporta, cum se imbraca, cum vorbeste. Extremele se atrag, nu-I asa?In continuare o sa va dau cateva exemple la intamplatoare despre chestii diferite, pe care DRAGOSTEA NEMARGINITA ar trebui sa le rezolve:

1.       Lui ii place muntele, ei ii place marea. Se iubesc nespus, fac concesii, deci se vor duce la mare, insa el va avea voie sa-si ia schiurile la el.
2.       Lui ii place mancarea cu multe calorii, cu de toate, ei ii place mancarea sanatoasa, eventual vegetarian. Consensul? Pai se vor duce in restaurantele vegetariene (eventual vegane) si vor comanda mancare: el 10 portii, ea una singura. Ea va exclama dupa VAI DAR CAT AM MANCAT, iar el va spune: ASTIA N-AU MANCARE AICI? DOAR GUSTARI? Dar dragostea va trebui sa-ti tina de foame.
3.       Ea este romantica, el este insensibil. “ El si ea, pe o banca, in parc. – Vai, dragule, uite ce frumos. Cate stele sunt pe cer. – Mda, cacalau”.
4.       Lui ii plac filmele cu bataie ori sf, ei ii place Titanicul. Vor cadea intr-un final la pace: se vor uita la Titanic doar o singura data. Pe saptamana.
5.       Ea asculta muzica clasica, el asculta manele. Vor cadea la pace intr-un final: vor merge amandoi la opera, iar el va avea voie sa asculte, in casti, muzica lui preferata.
As mai avea si alte exemple, insa prefer sa ma opresc aici. Cred ca v-am convins ca iubirea TREBUIE sa fie egoista, nu poti sa iubesti pe cineva pur si simplu, desi iti este diferit. Sau poti?In final, ca sa stiti pe cine sa injurati, ma numesc Emil Calinescu si sunt triplu-blogger. Scriu, alternative, pe http://emilcalinescu.eu/ , http://www.minunat.eu/ si http://emilstudentulminune.wordpress.com/ . Salutari EGOISTE tuturor!
Ps: Fara legatura cu iubirea egoista (sau poate are legatura), sa va (mai) zic un banc. Se duce un tip la croitor sa-si faca un costum. Ii face ala costumul, dar parca nu-I venea cum trebuie. Atunci croitorul ii spune: - Nu-ti vine pentru ca nu stai cum trebuie. Trebuie sa mergi aplecat spre stanga, cu mana stanga in fata, cea dreapta in jurul corpului, cu piciorul drept nitel indoit. Ia mergi nitel asa. …   Merge omul, vede ca atunci, intr-adevar, costumul ii venea bine. Se apuca el sa mearga pe strada fix asa cum ii zisese croitorul. La un moment dat o baba exclama: - Uite-l si pe ala … ce stramb e, dar ce costum misto are. … Nu, bancul nu are ABSOLUT nicio legatura cu iubirea egoista.

10 comentarii:

  1. Emile nici de data asta nu pot fi de acord cu tine.. sorry... dar ai cam evitat exact ceea ce trebuia spus despre iubire(egoista sau nu)... ceea ce ai prezentat tu reprezinta convietuirea intr-un cuplu... ma asteptam la ceva mai deep.. sorry :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ar fi scris mai deep cred ca nu mai era stilul lui :))

      Ștergere
  2. pai si cum ramane cu continua autoinventare?? :D? stilul se adapteaza cerintelor... poti ramane funnny si fara a evita un subiect mai greoi ! nu stiu... din seria.. pareri... pentru ca asa cred... :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu asta am incercat si tu refuzi sa vezi asta: am incercat sa abordez altfel un subiect oricum (prea) intalnit. Eu n-o sa scriu niciodata pe acest subiect pe blogul meu, e in sine prea siropos. Abordarea mea e o forma de revolta fata de ideea in sine de a scrie despre asta. De ce trebuie sa explic totul?

    RăspundețiȘtergere
  4. man... ai zis bine.. ai incercat.. din nefericire.. nu ti-a iesit... repet.. ce ai scris reprezinta o relatie de convietuire... nu are legatura cu iubirea.. sau poate.. are. dar prea putin.. Prea siropos? hmmm.. superficialitatea... nu e siropoasa.. ai dreptate :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Din punctul meu de vedere iubirea egoista este atunci cand te pui pe tine pe primul loc in relatia cu partenerul tau, vrei sa primesti mai mult decat dai iar o astfel de iubire il raneste de obicei pe celalalt. Daca sunt amandoi plini de iubire egoista e ciudat :D
    O persoana asemantoare tie poate sa fie in caracter sau in gandire asta nu inseamna ca o sa aveti aceleasi preferinte. Daca lui ii place muntele si mie marea asta nu inseamna ca sunt diferita fata de el ci doar ca avem unele gusturi diferite putem sa ne asemanm in altele. Opusurile se atrag dar daca nu este pic de asemanare nu o sa dureze, pentru ca o relatie de durata cere convietuire cu celalalt, cere un drum impreuna si uneori opusurile nu sunt de ajuns, trebuie sa te adaptezi, trebuie sa ai ceva in comun cu celalalt.
    Nu cred ca esti egoist daca iubesti pe cineva asemeni tie, tocmai asta e si ideea ca de obicei stam in compania oamenilor care se aseamana sau au macar ceva in comun cu noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iubirea egoista se manifesta in mai multe moduri, desi e adevarat, principalul este punerea propriei persoane mai presus decat cea a persoanei iubite. Desi pana la urma nu stiu daca asta e un pacat. Trebuie sa ne ingrijim si de noi insine, nu? Poate MAI ALES de noi insine caci cum altfel putem duce cu noi o relatie ce aduna atat de multa responsabilitate?
      Nici nu stiu daca se mai poate numi iubire atunci cand conteaza doar binele tau si nu cel al partenerului.

      Ștergere
    2. Eu nu zic ca atunci cand iubesti trebuie sa nu te mai ingrijesti de tine insuti pentru ca aici intra deja alta extrema, ci trebuie sa fie o balanta echilibrata intre cele doua. Eu am zis ce inteleg eu prin iubire egoista.
      Da, e adevarat din moment ce ar fi doar binele tau nu s-ar mai putea numi iubire, dar totusi exista persone care asa iubesc, care nu stiu sa iubeasca altfel si pentru ei aia e tot un fel de iubire.

      Ștergere
  6. din proprie experienta, zic ca trebuie sa fie putintel egoista, altfel strangi nemultumiri care rabufnesc cand nu te astepti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E adevarat, dar nu trebuie sa se depaseasca limitele. In acele situatii ce putem face?

      Ștergere

Va ascult!