Badea Bianca. Un produs Blogger.

vineri, 14 februarie 2014

Maturitate și sacrificiu - Guest post


Am descoperit blogul lui Vlad nu de foarte mult timp, dar a ajuns destul de rapid în lista mea. Am avut și plăcerea de a-l cunoaște personal, așa că am hotărât să-l invit la un guest post. I-am dat de ales între două teme asupra cărora chiar mă interesa să aflu diverse păreri: maturitatea și sacrificiul din dragoste. A ales - și foarte bine a făcut - să combine cele două subiecte și iată ce a ieșit:


***

Ce inseamna sacrificiul din dragoste? Renuntarea la niste chestii mici pentru confortul de cuplu? Sacrificarea propriei bunastari pentru fericirea celuilalt? Cand intervine acest aspect in cadrul unei relatii?
Depinde, probabil de relatie, de gradul de implicare al partenerilor, si de varsta lor. Nu pot considera ca “sacrificiul din dragoste” sa fie reprezentat de chiulul de la ore pentru a te intalni cu persoana iubita. In adolescenta de cele mai multe ori tot ceea ce facem pentru persoana de langa noi, daca ne creeaza pana si cel mai mic disconfort, ne da senzatia ca am lasat de la noi, a reprezentat un efort, un lucru pentru care sa fim apreciati. Si cu exceptia a putine cazuri, la acea varsta ne lipseste maturitatea. Suntem ca niste copii care descopera jocuri si jucarii noi, nesupravegheati. Ne placem sa ne impunem ideile si comportamentul, sa epatam. Sunt relatii intense.. de cele mai multe ori de durata scurta, sau medie. Ne lipseste (repet - de cele mai multe ori) maturitatea de a face o relatie adolescentina sa reziste testului suprem: testul timpului.
Adolescenta trece, incet , viata ne supune unui tir continuu de experiente noi, dintre care nu cred ca toate sunt fericite, cunoastem tot felul de oameni, sarim din relatie la singuratate si tot asa pana in momentul in care intalnim (macar unii dintre noi), persoana alaturi de care consideram ca viata nu ne poate pune nici o piedica. Persoana alaturi de care dorim sa ne trezim dimineata, doar pentru a o auzi cum ne ureaza buna dimineata. Si exemplele pot continua.
Dar cum faci cu convietuirea?
Convietuirea implica sacrificii, sacrificii pe care le faci din dragostea pentru celalalt. Renunti incet dar sigur la tabieturile pe care le aveai, de cele mai multe ori (macar) la o parte dintre prieteni, devii mai responsabil cand este vorba de cheltuirea banilor, adopti alte valori pe care probabil iti era mai greu sa ti le impui. Fiecare dintre aceste lucruri reprezinta un sacrificiu personal. In primul rand pentru ca toti suntem constienti de faptul ca in cazul nereusitei respectivei relatii, ne pierdem reperele pe care le aveam inaintea inceperii acesteia. Consider ca asta este sacrificiul din dragoste pe care constient il facem toti iar acesta este o dovada de maturitate.
Exista si alte tipuri de sacrificii: cele reiesite din situatii extreme, cazuri care au fiecare specificul lor.
Nu voi extrapola, desi am la indemana un exemplu petrecut in familia mea. Un exemplu care mi-a demonstrat ca uneori dragostea pentru persoana de langa tine te poate face sa renunti la tot. Pentru binele celuilalt. 

***

Într-un final, vă recomand cu căldură să citiți Aberații pe diverse teme, scrise într-un mod aberant de captivant de autorul acestui articol, Vlad.
Numai bine!

18 comentarii:

  1. ooo, daaa, convietuirea implica mari sacrificii!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru invitatie, multumesc pentru idee.. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a placut ce am gasit la Vlad!
    MS!

    Zi buna sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  4. da, astai un blog care merita citit...si recomandat de altfel...

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragostea de orice fel,nu numai in relatii, depinde de sacrificii. Este greu sa mentii un raport de prietenie sau de dragoste fara a face unele sacrificii.
    Ne-am nascut singuri, am invatat sa crestem astfel deoarece, de multe ori ne era frica sa impartim si sa sacrificam parte din noi pentru cei care nu stiam daca ne vor ramane sau nu alaturi, iar apoi cand gasesti pe cineva carui simpla existenta te convinge ca merita osteneala unui viitor impreuna, iti dai seama de multe lucruri, multe diferente, multe fisuri ce la prima vedere nu-si au locul si ne dau impulsul de a abandona. Este un adevarat sacrificiu pentru oricine dintre noi sa alegem sa continuam, sa luptam pentru binele nostru, persoanei ce ne este alaturi si celor din jur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar ca sacrificiile dor. Eu cred ca ele esueaza atunci cand nu sunt apreciate sau cei care le-au facut considera ca nu sunt apreciate. Ele pot lasa urme adanci in interiorul celor carora le-au facut, Mai ales daca sunt facute nu din propria convingere ci exclusiv pentru binele celui de langa noi.
      Poate sunt folositoare dar mie mi se par o cruzime.

      Ștergere
  6. Depinde de caz.. nu toate dor.. stii ce e cel mai ciudat? momentul in care iti dai seama ca anumite .. sa le spunem .. sacrificii facute in trecut pentru binele unei relatii sau al persoanei de langa tine, sunt de fapt lucruri pe care ar fi trebuit sa le faci oricum. Se termina relatia, revii asupra motivului pentru care ai luat anumite decizii, revii asupra deciziilor respective, si din nefericire dupa un timp iti dai seama, ca oricare ar fi fost motivul ,... respectivele decizii erau cele corecte. Uneori avem nevoie de cineva care sa ne sublinieze anumite aspecte pe care noi, singuri nu suntem in stare sa le vedem. De cele mai multe ori.. sacrificiul reprezinta evolutie. Va multumesc tuturor pentru comentarii :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, lucrul asta e ciudat, sa zicen... Dar in acelasi timp ar trebui sa ne faca sa ne simtim bine ca am luat deciziile corecte la momentul respectiv.

      Ștergere
  7. Mda..si uneori sacrifici o gramada de lucruri pentru aceasta notiune de binele cuplului, si afli ca defapt nu faci decat sa pierzi o particica din cine esti, caci cealalta persoana nu apreciaza si le vede ca pe mici victorii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si cred ca mai e o problema. Atunci cand nu te mai poti aprecia tu pe tine insuti din cauza faptului ca nu te mai regasesti printre atatea sacrificii.

      Ștergere

Va ascult!