11. Tess d'Urberville - Thomas Hardy - Corint
Încerc să descriu sentimentul pe care îl aveam când citeam această carte. Știam povestea, știam ce trebuie să se întâmple, știam cum se va termina. Văzusem ecranizarea din 2008 care este de fapt un mini-serial (patru episoade). Protagonista este interpretată de Gemma Arterton, una dintre actrițele care mie îmi plac la nebunie. Țineam minte că am plâns la acel film cum nu mi se mai întâmplase la un altul. Și totuși senzațiile care mă stăpâneau când citeam cartea au fost de nedescris. Tess d Urberville e una dintre acele cărți care nu pot fi povestite. Tess poate fi doar citită și simțită.
10. Cincizeci de umbre descătușate - E.L. James - Trei
Din trilogia Cincizezi de Umbre mărturisesc că (încă sunt confuză în privința acestui lucru) s-ar putea să fi fost volumul care mi-a plăcut cel mai mult. Sună ciudat, dar discuțiile aprinse dintre Ana și Grey sunt demențiale. Dispariția lui Grey, răpirea Miei, curajul Anei, spitalizarea lui Rey și apoi a Anei, totul a făcut din acest volum unul extrem de dinamic. Mi-au plăcut enorm și ultimele pagini cu viziunea lui Christian asupra primelor întâlniri cu Ana.
În final spun că abia aștept filmul.
9. Cincizeci de umbre ale lui Grey - E.L. James - Trei
Pot să spun ca am fost într-adevăr impresionată. Acum doi ani priveam la colega mea de camera cum la 5 dimineața, înainte de un examen, ea citea Fifty Shades of Grey. Tare mă întrebam cum reușește să facă asta dar acum am aflat răspunsul. Șase sute de pagini citite în trei nopți. Un volum cuprinzător, dar care se citește extrem de rapid. Poate motivul e că nici nu este o carte grea. De fapt, se potrivește mai mult fetelor de 16-17 ani, deși personajul principal este cam de vârstă cu mine. O carte care te prinde, un fel de făt-frumos modern, o cenușăreasă ironică, umor pe măsură și toate incredientele să o transforme într-o lectură relaxantă.
8. Cincizeci de umbre întunecate - E.L. James - Trei
Nu știu cum să incep, ca să spun drept. Este o carte asupra careia sunt puțin confuză în legătură cu ce simt. Am citit-o cam în trei nopti, la fel ca pe celelalte două volume (deși acesta este cel din mijloc). Cum ziceam și mai devreme, te captivează, într-adevar. Nu consider totuși că motivul pentru care a devenit așa faimoasă este cel corect. Pentru mine a fost o poveste de dragoste foarte draguță și atât. Ca să fiu mai critică acum, spre final a devenit chiar siropoasă. Cred ca mi-au plăcut mai mult primul volum și al treilea.
7. Semnul - Kristin Cast, P.C. Cast - Litera
Ușoară, rapidă, atractivă și misterioasă. Adjectivele astea i se potrivesc cel mai bine.
O carte pentru adolescenți, prima din colecția "Casa nopții" pe care mă bucur nespus că am dus-o până la capăt, deși aveam unele dubii cum că mi-aș pierde timpul citind-o.
M-a amuzat, m-a distras de la toate problemele pe care le-am avut în acea perioadă și acesta consider că este ingredientul cel mai important al unei cărți pentru a fi considerată "bună".O recomand cu plăcere.
6. Trădarea - Kristin Cast, P.C. Cast - Litera
Aventurile lui Zoey continuă și în al doilea volum din "Casa nopții". Am fost martora trădărilor din acest volum timp de două zile, căci atât mi-a luat să o citesc. Am fost rapidă, căci la fel ca primul volum și acesta este ușor de citit.
Din păcate nu am cartea în bibliotecă, așa cum nu am nici următoarele volume. Primul volum a fost singurul pe care nu l-am citit în format pdf, dar când voi avea bani, sigur le voi cumpăra, doar așa, pentru plăcerea de a vedea întreaga colecție pe rafturile bibliotecii mele.
6. Aleasa - Kristin Cast, P.C. Cast - Litera
A fost un volum frumos, ce-i drept, dar în același timp cel care m-a enervat cel mai mult. Pe lângă faptul că era extrem de supărător să citesc în prima parte a cărții despre detalii ce s-au petrecut în volumele anterioare, multe lucruri au fost destul de previzibile. Am fost extrem de ofticată pe parcursul cărții, căci m-am prins relativ ușor care sunt personajele ce pretind false prietenii cu protagonista.
Am fost extrem de nerăbdătoare să trec la următoarele volume, căci acțiunea se anunța din ce în ce mai palpitantă.
5. Înfruntarea - Kristin Cast, P.C. Cast - Litera
Am trecut prin încă un volum din această serie, iar Zoey, la rândul ei a trecut prin încă un set de aventuri împotriva Marii Preotese Neferet. Din păcate finalul a fost un pic altfel decât mă așteptam, căci adolescenta a reușit să eșueze în misiunea ei de a opri renașterea demonului Kalona.
Totuși, acest lucru m-a făcut și mai nerăbdătoare să încep următorul volum. M-am gândit chiar că ar fi frumoasă realizarea unui serial pe baza acestei cărți, că tot au apărut atât de multe ecranizări cu vampiri în ultima vreme, de ce nu încă una?
Am trecut peste al cincilea volum și așa am ajuns la Tentația, carte care mi-a redat încrederea că această serie va deveni una dintre preferatele mele. Mi s-a părut cel mai tulburător volum, căci mi-a adus niște sentimente extrem de diverse asupra tuturor personajelor.
Autoarele au adus câteva schimbări prin faptul că au povestit din perspectiva mai multor personaje, cea a Afroditei fiind favorita mea.
Au fost momente sfâșietoare impuse de moartea unora dintre cei buni, iar finalul mi-a tăiat răsuflarea.
Am intrat in anul 2014 citind despre Yasumi, o tânără din Japonia feudală, care după moartea familiei începe călătoria spre Kyoto, capitala țării în acele vremuri. Acolo trece prin multe încercări, însă reușește să devină dintr-o mică barbară o adevărată figură printre persoanele de vază ale capitalei.
Impresionează mai ales prin poeziile ei waka, pe care doamnele le ofereau pe vârful evantaiului, cu scopul de a atrage atenția asupra lor. De la aceste poezii provine și titlul romanului. Îl recomand mai ales celor pasionați de cultura japoneză.
2. Jane Eyre - Charlotte Bronte - Adevărul
Deși nu s-a comparat cu La răscruce de vânturi a celeilalte surori Bronte, Jane Eyre a fost o carte care m-a captivat și m-a ținut printre paginile ei chiar și atunci când trebuia să învăt pentru examenele din sesiune. Probabil acțiunea este mult prea cunoscută pentru a v-o povesti eu, iar cartea e mult prea bine cotată pentru a mai fi nevoie să v-o recomand.
Citiți-o cu plăcere!
Cam acestea sunt cărțile care mi-au plăcut cel mai mult anul trecut, bineînțeles, cea mai frumoasă fiind și cea căreia i-am acordat cele mai multe puncte.
Acum să trec în revistă și cărțile cărora le acord un punct:
The Shougun's Daughter - Laura Joh Rowland
Puntea Pisicilor - Hermann Sudermann
Orasul Borcanelor - Arnaldur Indriadson
Manazuru - Hiromi Kawakami
Armance - Stendhal
Bel-Ami - Guy de Maupassant
Obsesia - Kristin Cast, P.C. Cast
Focul - Kristin Cast, P.C. Cast
Iertarea - Kristin Cast, P.C. Cast
În total se pare că sunt exact 20 de cărți și deși pe unele le-am savurat mai mult decât pe altele, fiecare din ele m-a purtat către o altă lume din care am plecat mult mai bogată sufletește.
Dacă doriți, puteți citi și lectura mea din 2013.
am citit prima si ultima (pe care as fi notat-o cu mai mult), sunt o mare cititoare, din pacate de la venirea Evei, am ramas taaareee in urma cu multe!
RăspundețiȘtergereNu am putut s-o notez cu mai mult. Fata de Jane Austen si Emili Bronte, ambele in acelasi stil cu Charlotte Bronte, cea din urma m-a atras cel mai putin. Asta nu inseamna ca nu mi-a placut, doar e in top :)
ȘtergereStiu cum e sa-ti doresti sa citesti mai mult si sa nu dispui de timp. Daaar, toate la vremea lor :)