Badea Bianca. Un produs Blogger.

sâmbătă, 17 martie 2012

Blogstorming Z11. Adevarata pace mondiala.

Echipa Most Wanted Blog mi-a facut placerea de a ma desemna gazda a editiei a 11a de Blogstorming, un proiect de blogging interactiv. Dezbaterea va avea loc prin comentarii la acest articol, asupra temei Exista, sau va putea exista vreodata o adevarata pace mondiala?

Voiam de mult timp sa scriu un articol despre aceasta tema iar acum a venit ocazia perfecta.

Mi-am dat seama ca atunci cand suntem raniti, invatam sa uram. Pe de alta parte, cand ranim pe altcineva, suntem blamati de ceilalti incat incepem sa ne simtim vinovati. Totusi, experimentand o astfel de durere, incepem sa fim intelegatori cu oamenii. Cunoasterea dezamagirii ne ajuta sa crestem, sa ne maturizam. Si sa crestem inseamna sa putem gandi si sa luam decizii pe cont propriu.
Sa cunoastem iluzia, sa ne gandim la durere si sa ne gasim singuri un raspuns.


System Of A Down - Soldier Side

Sunt si au fost atat de multe razboaie in lume, incat doar ura exista. Eu as  fi vrut  atat de mult sa pot face ceva in privinta asta, sa aflu raspunsul care ne va aduce pacea pe care o meritam, incat, pana de curand o tineam una si buna ca ma voi inscrie la Academia de Politie sau la Academia Tehnica Militara. Fiind acolo, in mijlocul unor oameni de care depind viata si securitatea noastra nationala, credeam ca pot schimba ceva. Credeam ca pot avea idei ce vor schimba viitorul.
Am fost adusa insa la realitate de cuvintele unui strain practic, Gabriel Baldovin, ce imi spunea urmatoarele:

Te vei minti toata viata ca armata e facuta sa ajute poporul contra invadatorilor (cand de fapt ea e menita sa cucereasca sau sa ameninte sclavul clasic si contemporan spre a fi productiv). Stii ca majoritatea militarilor vad femeia ca pe un sac in care ei sa-si verse dejectiile? In ciuda regulamentelor mai noi, totusi militarii vor vedea mereu astfel femeia. 
Stii ce inseamna sa fii trimisa in teatrele de oparatiune unde sa explodeze proiectilele? Stii ce inseamna "posttraumatic stress disorder"? Din pacate cand vei realiza ce ai pierdut va fi prea traziu... 
 Daca mergi in armata s-a cam termint cu visarea. Devi ceva ce nici nu stii inca ce inseamna. Nu stii ca exista. N-ai cum sa compari. Imbatranim de fapt atunci cand nu mai putem visa si ne carpim o viata plina de compromisuri. Mergand in armata risti sa imbatranesti astfel. Ei au nevoie de oameni docili si goi pe dinauntru.  Orice forma de autoritate armata este un semn al totalitarismului si sclavagismului. 

Am sa iti zic care e rolul armatei. El vine din antichitate si s-a consolidat in Evul Mediu. Acest rol este xenofobia. Ura pentru comunitatile apropiate este un mod de "deplasare" (termen psihanalitic) prin care subiectul incearca sa impace ura fata de exploatatorul lider si nevoia de a se supune lui. Daca nu se supune atunci este exclus din sistem. Putini isi pot permite asta. Daca accepta neconditionat supunerea si ordinele venite de la superiorii ierarhici, atunci presiunile venite din aceasta parte il imbolnavesc de nervi. Si asta e de fapt originea tulburarii psihice. Ei bine, aceasta deplasare a urii catre alte popoare este un compromis intre cele doua. Se face astfel un clivaj (alt termen psihanalitic) intre conducatorul bun si dusmanul (exterior) rau. De aceea Stalin era vazut din ce in ce mai mult ca un bunic placid (si inca mai este) cu cat crimele sale erau mai odioase. (Apropo- si Stalin si Hitler si Gaddafi si toti dictatorii poarta cu ostentatie uniformele militare). 



Initial nu i-am dat dreptate. Dar am stat si m-am gandit...
Acum mult timp oamenii se luptau in mod constant, razboaiele nu se terminau niciodata, era o perioada mult mai grea decat cea de-acum. Dar in final tot oamenii au fost cei care au creat pace si ordine. Ar trebui sa credem ca va veni un timp in care oamenii se vor intelege cu adevarat unii pe altii. 
Oamenii din trecut ne-au incredintat noua cautarea pacii, dar apoi ne-au lasat singuri. Totusi... noi ar trebui sa fim salvatorii acestei lumi. Insa care sunt raspunsurile pe care noi le avem? Toate sunt niste prostii.
Doar traind, oamenii ranesc pe altii fara sa-si dea seama...Deci atata timp cat umanitatea exista, va exista si ura. Oare adevarata pace nu poate exista in lumea asta? Tot ce spun marii politicieni acum, despre asa-zisa pace pe pamant, e doar un vis frumos?
Cum ar putea oamenii sa nu se schimba cand infrunta atata durere?
Pot ei sa continue sa creada in ei insisi?
Pot ei sa garanteze ca nu se vor lasa influentati de rautatile gratuite care exista de prea mult timp? 
Toti am avut partea noastra de durere. Si exista multa suferinta in sufletele noastre. Nu putem spune ce alte greutati vor veni in viitor, dar daca eroii se schimba, totul se va transforma intr-o alta poveste.
Noi suntem cei ce trebuie sa se schimbe pentru ca societatea sa se schimbe si ea, nu?


God is wearing black...

85 comentarii:

  1. Buna Bianca! Interesanta tema si de actualitate cred eu...
    Pacea e o utopie atata vreme cat exista interese (politice, economice, financiare, etc)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate interesele astea cred ca vor fi mereu. Dar nu ar putea sa existe si fara sa cauzeze alte lucruri rele?

      Ștergere
    2. Se pare ca nu. Lupta pentru putere si pentru resurse nu este un razboi rece si deja nu mai este nici un razboi camuflat.

      Ștergere
    3. Eu ma intreb daca a existat vreun moment in atatia mii de ani in care sa nu fie absolut niciun razboi si toata lumea sa traiasca intr-adevar in pace.

      Ștergere
    4. Poate cand existau dinozaurii:))

      Ștergere
    5. Raportat la numarul de oameni astazi razboaiele sunt mai putine si implica oameni proportional mai putini decat in trecut. Dar dincolo de razboiul concret cu armele mai exista si un razboi simbolic, un razboi psihologic cu care razboiul concret se relationeaza sin in care sunt implicati majoritatea oamenilor. Acesta se regaseste in stresul de la job in injuraturile din trafic, in reclame sau in nick-urile de pe internet. Acest razboi ne macina eas de ceas echilibrul psihic. Aici e problema cea mare.

      Ștergere
    6. Exact asta incercam si eu sa spun. Cum mai pot avea oamenii incredere in ei insisi cand practic un razboi nonviolent exista in viata noastra de zi cu zi...

      Ștergere
  2. Felicitări pentru tema aleasă, Bianca!

    Pacea nu este absenţa războiului. Este o virtute, o dispoziție spre bunăvoinţă, încredere, dreptate (Baruch Spinoza). Pacea este o stare de spirit pentru care s-a "luptat" mult; ilogic dacă stăm să ne gândim! Totul depinde de noi pentru a avea societatea pe care ne-o dorim, aşa cum şi tu ai concluzionat. Vorba lui Gandhi, "fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!"

    Interese vor exista mereu, dar atâta timp când urmărirea lor nu interferează cu spaţiul şi libertatea celorlaţi din jur, liniştea va domina. Pacea se poate menţine, greu dar nu imposibil!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!

      Poate ca pacea nu inseamna absenta razboiului, dar daca exista razboi, nici de pace nu avem parte.
      Si uite, eu pot sa fiu schimbarea pe care vreau sa o vad. Tu poti sa fii schimbarea pe care vrei TU sa o vezi. Si ce conteaza asta? Ajuta la ceva? Caci eu nu vad nicio schimbare...

      Ștergere
    2. Atâta timp cât esenţa acelei schimbări este aceeaşi, rezultatele se vor vedea! Singuri nu vom putea lăsa niciodată vreo amprentă notabilă, dar minţile luminate unite de acelaşi ideal o vor face!

      Nu se va putea ajunge niciodată la o stare generală în care toată lumea este fericită, împlinită şi doar cu gânduri bune în minte şi suflet. Dar pornind de la micul spaţiu al familiei proprii, până la mediul din şcoală, serviciu sau oraşul în care trăim putem începe să le arătăm cum liniştea este de preferat, cum conflictele pot fi stinse cu un gram de calm în plus.

      Imaginează-ţi mici cercuri în centrul cărora stă fiecare şi care prin puterea proprie îşi extind "sfera de influenţă"; la un moment dat acele cercuri se vor ciocni, dar dacă poartă aceeaşi idee se vor contopi, mărindu-şi expansiunea!

      Ștergere
    3. Eu cred ca nu are importanta daca ne schimbam noi, cei mici, daca cei de la putere raman la fel. Auzisem undeva o replica "War is good, it makes money". Ei isi vad doar propriiile interese.
      Si adusesem in discutie armata. Oamenii de acolo sunt primii care adopta atitudinea de "I don't care". Tocmai pentru ca au vazut si au trait prin atatea incat orice schimbare in bine li se pare imposibila.

      Ștergere
    4. Am vazut la un moment-dat un film inspirat de fapte reale (memoria mea scurta nu ma ajuta sa-i retin si numele) care prezenta cam ce fac trupele O.N.U.: trafic de fiinte umane, proxenetism, etc.

      In conditiile date, cine se mai ocupa de mentinerea pacii? Si mai mult, cine vegheaza ca drepturile oamenilor prinsi in mijlocul unui conflict sa fie respectate?

      Ștergere
    5. Filme despre razboi sunt multe. Mi-au ramas in minte Saving Private Ryan sau Pearl Harbour. Chiar daca sunt filme, o parte reala tot au.
      Cred ca intrebarea nu e "cine se ocupa?" ci "daca se ocupa?"

      Ștergere
    6. Foarte bine spui, Dana! Atât timp cât nu există conflicte de interese...

      Ștergere
  3. Felicitari in primul rand pentru tema propusa si pentru modul de a ne aduce si pe noi, cititorii, in interiorul acesteia. Ok, acum sa-mi exprim opinia (pentru ca toti suferim de iluzia ca opinia noastra chiar conteaza). Simtul realist imi dicteaza sa spun ca pacea mondiala nu o sa existe niciodata. Trei ani de studii politice pe studii de securitate globala, relatii interstatale, evenimente istorice crude (razboaie, exterminare masiva, genociduri) imi dovedesc predispozitia umana catre fapte negative. Prima organizatie care s-a vrut o autoritate internationala (Liga Natiunilor, dupa Primul Razboi Mondial), a avut visul asta erotic de a mentine pacea mondiala. Au dat gres! Unii zic ca din cauza principiilor idealiste ale americanului Wilson care au aparut prea devreme in istorie, intr-un context nepregatit pentru pace. Oricum, iata esecul: izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial. Un alt argument il consider existenta armelor de distrugere in masa - alias armele nucleare and Co. Cat timp vor exista astea, pacea e doar o iluzie. Amenintarea este cea care va persista, iar evenimentele care se petrec in parti ale lumii de care auzim vag la tv sau pe internet, chiar in momentele astea, in care scriem articole si comentarii, nu sunt decat urmari, dovezi ale inexistentei pacii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumim, Daniel, pentru contribuție! Cum să fie pace acolo unde primează interesele? :)

      Ștergere
    2. Oricum, Livia, spuneai ca totul se poate atata timp cat nu exista conflicte de interese. Dar cum ele primeaza intotdeauna, ce e de facut?

      Ștergere
  4. Multumesc, Alexandru si bine ai venit! Sa stii ca in multe situatii opinia unui singur individ conteaza mai mult decat opinia majoritatii. Asa ca nu cred ca e doar o iluzie.
    Iar parerea pe care ti-ai prezentat-o tu aici o impartesesc si eu. Dar nu cred ca armele de distrugere in masa sau orice tip de arma conteaza prea mult. Gandeste-te la Razboiul Rece, de exemplu.
    Consider ca nu avem pace, in primul rand, si cel mai important, pentru ca noi nu suntem cu adevarat liberi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ai cum sa spui ca amele de distrugere in masa nu conteaza "prea mult". Discutand in termeni de hard-power, armele si potenialul lor de a distruge sunt cele care conteaza in primul rand intr-un conflict. Razboiul Rece, ei bine, iti dau dreptate pana intr-un punct; intradevar, IDEEA este cea care a fost folosita drept arma. Sa nu uitam totusi ca o o Criza nucleara prin Cuba, un razboi prin Vietnam, tot in timpul razboiului rece s-au petrecut, si acolo nu isi luau prostii gaturile cu ideologii si strategii diplomatice. Dar te intreb eu acum, crezi ca s-a incheiat? Libertatea de care aduci tu aminte e un temen ataaaaat de vag, incat simpla lui prountie ma face sa pufnesc in ras. Libertatea absoluta (pe care Hobbes o definea drept anarhie) ar aduce cu atat mai mult razboiul; de ce? pentru ca omul liber in mod absolut nu e constrans de nimeni sa ii dea in cap celuilalt. Etica? Nici vorba. Si nazistii aveau etica si au killer-it evrei cu carul!

      Ștergere
    2. Imi cer scuze pentru "mancatul de litere"; scriu fara sa recitesc!

      Ștergere
    3. Armele de distrugere in masa nu conteaza prea mult cand vorbim de un razboi. Milioane de pusti, pistoale, sabii, grenade etc pot face exact acelasi lucru pe care l-ar face si o bomba nucleara. Ar distruge vieti, multe vieti. Ce mai conteaza ca omori oameni in doar cateva secunde aruncand o bomba sau ca ii omori in cateva luni? Acum sa fiu putin sarcastica, mai bine mori in 2 secunde decat sa traiesti cu teroarea ca in orice clipa ar putea intra inamicul pe usa sa-ti zboare creierii:|
      Cat despre evenimentele din razboiul Rece, da , iti dau dreptate oarecum. Iar libertatea, ei bine.. daca nu ar exista reguli sau legi am trai in jungla, deci oricum si libertatea isi are limitele ei.

      Ștergere
    4. Contează, Nymph - existența lor creează o stare de turmoil în populație, senzația de continuă amenințare.

      Ștergere
  5. eu nu inteleg un lucru dc trimitem romani sa ii apere pe altii ?de ce vindem resursele noastre in loc sa le dam romanilor ? de ce cumoparam din alte tari mancare resurse etc in loc sa le exportam pe ale noastre sa avem bani ...si daca o sa se faca STATELE UNITE ALE EUROPEI cum au de gand .o s-o spune pe romaneste "am belit-o rau de tot" avem scut anti racheta?stai asa sa se activeze sa vezi razboi intre rusia si america si ce crezi ?vom intra si noi in razboi ca na noi suntem smecheri si prietenosi cu americanii desi daca stam sa reluam istoria parca ei ne-au bombardat capitala mai de mult.......si crede-ma ca o continui asa 2 ani :))si tot nu ma repet si nu ma opresc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca aceeasi intrebare ne-o punem toti romanii- cei mici. Caci asa cum am spus mai sus, cei mari habar n-au ce se intampla de fapt in tara lor sau pe planeta lor.

      Ștergere
    2. Pentru că România a fost și va fi întotdeauna un stat ”satelit” :)

      Ștergere
  6. Bun găsit, Bianca! Felicitări pentru tema aleasă!
    Îmi permit să răspun întrebărilor tale, așternând părerea mea despre schimbările necesare:
    Orice schimbare din Univers apare având consimţământul Universului însuşi,manifestat prin toate formele lui diferite. Universul NU POATE FI în dezacord cu el însuşi. Acest lucru e imposibil! Oamenii au început să fie împotriva drogurilor, împotriva cancerului, împotriva războiului, împotriva urii…Nu s-au gândit să promoveze pacea, sănătatea, iubirea… Am defilat cu pancarde pe care scria mare:
    NU războiului!
    NU violentei !
    NU vrem sărăcie!
    NU vrem arme!
    Exact ceea ce NU dorim, atragem!!! Universul este acelaşi…nu cunoaşte diferenţa dintre DA sau NU…oamenii au inventat “răul” şi “binele”. Universul oferă ceea ce omul doreşte. Încercaţi să citiţi mesajele renunţând la cuvântul “NU”…şi veţi vedea ce cerem de fapt… Dacă ne unim forţele într-o dorință unică, într-o rugăminte colectivă emanată în Univers, vom primi răspunsul, iar planeta va fi înconjurată de energie pozitivă şi iubire.
    VREM PACE !
    VREM IUBIRE !
    VREM BUNĂSTARE !
    VREM RESPECT !
    Maica Tereza spunea: “Încetaţi să luptaţi împotriva războiului,luptaţi PRO PACE!”
    Mulțumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. "Nu raboiului" si "Vrem pace" sunt practic acelasi lucru daca privim obiectiv.
    Si totusi au un efect diferit. Ai dreptate, poate inseamna acelasi lucru dar noi percepem diferit. Nu stiu daca e vorba de ce vrea sau nu Universul sau de ce ne poate oferi el. Noi suntem cei care cerem si tot noi ar trebui sa ne oferim. Trebuie sa invatam sa facem asta.
    Si eu iti multumesc ca ti-ai spus parerea.:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Atunci cand o sa fie doar pace nu o sa mai existe acest cuvant...
    Nu o sa se intample acest lucru niciodata. Marile razboaie se duc din partea religilor. Exemplu, bariera dintre crestini si musulmani, pamantul sfant unde razboaiele nu au incetat...
    Suntem o parte din aceasta lume, in care marile puteri fac jocul, pioni sau nu, sau doar un simplu cal aruncat in lupta sau poate trimis doar la pascut...
    Sunt lucruri care nu le putem schimba... din pacate. Adaugam foametea, boala...
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt de acord ca din cauza bisericilor au inceput cele mai mari razboiae. CHiar si in cel mai oribil dintre ele, Al Doilea Razboi Mondial, milioane de evrei au fost ucisi din cauza religiei pe care o purtau.

      Ștergere
    2. Adevar graiesti zeule! Religia sta la baza multor conflicte si razboaie.

      Ștergere
    3. Lucru care e chiar ironic. Religia il reprezinta pe Dumnezeu, Cel care ar trebui sa ne lumineze, nu sa ne bage si mai mult in intuneric.
      De asemenea mi se pare ciudat faptul ca Dumnezeu e supermul, divinul, absolutul, universul... Omul e un nimic, o furnica, un muritor, doar tarana. Si totusi, omul are puterea, nechibzuinta si curajul sa-l infrunte pe Dumnezeu, sa-l manieze, sa-l faca sa sufere. Asta e un alt paradox pentru mine...

      Ștergere
    4. Intr-adevar asta este esenta declarata a religiei. Adica ceea ce se cheama in psihanaliza "continut manifest" al unui act psihic (care este si religia), un fel de vir af aisbergului. Insa mai exista si "continutul latent" si aici e problema. Adica ceea ce e sub apa. Din pacate, la fel ca si in politica sau ca in alte domenii, elementul declarativ se afla la polul opus fata de cel profund. "sa faci ce spune popa si nu ce face popa" e o pilda plina de sens. Pentru Crestinism ingerii se inscriu intr-un soi de armata iar sfintii poarta cu nonsalanta sabii "sfinte". Majoritatea religiilor au adus ceva mai multa pace lumii insa s-au format ele insele pe nevoia clasica de a coloniza si inrobi. Credinta este chiar si pentru credinciosul cel mai spiritual o recrutare intr-o armata cosmica redutabila si imbatabila. Refugiul in fantasma narcisica a invincibilitatii cosmice este o solutie pentru umilintele terestre pe care credincisii le suporta. Insa trecutul nu se uita daca e traumatic. In ciuda transfigurarii spirituale virusul razbunarii nu piere din sufletul credinciosului si de aia religiile au fost sursa multor razboaie.

      Ștergere
    5. Un alt paradox e faptul ca tocmai pe pamantul considerat "sfant" se poarta cele mai multe batalii. Daca stam bine sa ne gandim oamenii poarta razboaie chiar cu propria fiinta, cu ei insisi. De ce n-ar purta si cu altii?
      Si ca tot a venit vorba de razboiul religiilor, un conflict interior exista in Psalmii lui Arghezi care duce o lupta interioara sfasietoare. Nici macar nu stim daca exista cu adevarat Dumnezeu si totusi oamenii au omorat pentru El, pentru o simpla iluzie.

      Ștergere
    6. De-acord cu tine, Tlaloc! Religiile organizate sunt sisteme de manipulare a maselor prin frică, teroare, spălare a creierelor. Bineînțeles, dincolo de ele se află dorința de putere. Cât timp vor exista fanatici religioși(printre alții) vor exista și războaie.
      Pionii merg la luptă pentru propriul zeu, dar regele din spatele lor nu este interesat decât de expansiunea propriului regat.

      Ștergere
    7. Sunt de acord cu ce spuneti voi, asta desi eu ma consider o persoana credincioasa. Problema este insa ca eu cred in Dumnezeu, nu in religie sau biserica.

      Ștergere
  9. Toate conflictele armate din ultimii ani demonstreaza ca este imposibil de mentinut o pace mondiala. Interesele financiare sunt pe primul loc in declansarea confruntarilor.

    Avand in vedere ca mai sunt cativa dictatori la putere in unele tari cred ca vor exista razboaie si in viitorul apropiat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi doresc sa nu fie adevarat ceea ce spui... Desi, chiar si in prezent sunt razboaie, iar nimeni nu ne da niciun semn cum ca or sa inceteze in viitor...

      Ștergere
    2. Eu ma incumet sa pariez ca nu va fi niciodata pace...

      Ștergere
    3. E un adevar prea rascolitor. Ar trebui sa fim optimisti. Macar noi, cei tineri sa reusim sa schimbam ceva.

      Ștergere
  10. :) bună seara, bianca!
    întrebarea ta, dacă ar fi avut un răspuns limpede, atunci probabil că nu ar fi existat războaie, flageluri, ură, invidie. tlaloc spune că marile rădăcini ale războaielor au sens religios şi aşa şi este. dar mai este ceva: câtă vreme purtăm în noi bine şi rău deopotrivă, pacea este numai un ideal. oamenii sunt buni şi răi... pentru că pot. şi câtă vreme "capra vecinului" este legea ce guvernează lumea, dincolo de pretextul religios a apărut de o vreme un altul, cel al resurselor( vezi ţările americii de sud, ţinute deliberat în săcărie) şi în special al petrolului (de mai bine de 20 de ani)
    uită-te în jur, de pildă, la blogosferă. când oamenii nu sunt de acord asupra unui subiect, de multe şi inutile ori, încep atacurile la persoană, uitând că, de fapt, totul era o divergenţă de opinie, nu o negare a fiinţei.
    revenind la tabloul actual internaţional... pentru cei care au ochi de văzut, fiecare pas al germaniei de acum, ar trebui să inspire teamă...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate parea haios, dar intr-un anime pe care-l vizionez era un episod in care personajul intra sub o cascada si adevarata fata a lui aparea. Ca sa reuseasca sa-si indeplineasca misiunea, el trebuia sa-si infrunte propriul "Eu", propria parte intunecata, plina de ura si de suferinta. Cred ca asta ar trebui sa faca fiecare din nou astfel incat sa putem sa avem in primul rand pace interioara.

      Ștergere
  11. Interesanta tema :-? dar ce pot sa zic:-? toate se intampla cu un motiv :-?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ideal ar fi sa gasim motivul si sa incercam sa-l stopam..

      Ștergere
    2. Replica lui C.L.M. lasa sa se intrevada o mentalitate determinista care mizeaza totul pe ideea de destin. Uneori avem nevoie sa ne pretuim pe noi insine si pe ceilalti cu ajutorul credintei in destin. Insa eu nu subscriu la ea. In acest caz cred ca motivul este lacomia si iresponsabilitatea unora de a-i controla si inrobi pe ceilalti. Iara asta e un rau omenesc fara nici o legatura cu divinitatea

      Ștergere
    3. Nici eu nu cred in destin, desi las de multe ori sa-mi scape expesia "ce-o fi, o fi... asta e!". Si Gabriel, oricum divinitatea nu are nicio legatura cu destinul.

      Ștergere
    4. Aș spune mai degrabă că orice acțiune are și reacțiune. Destinul este o scuză a ego-ului.

      Ștergere
  12. Buna seara Bianca ! Buna seara tuturor !

    Aşa cum un invătat a spus , la catva timp un razboi e necesar nu pentru ca asa vrem noi sau „ei” cu pentru ca asta este firea lucrurilor in sensul ca asa este lumea construita . Poate intr-o societate ideală in care constrangerile nu ar exista ,unde va fi egalitate deplina acesta , razboiul , nu va avea sens , cum dealtfel nu va exista nici cuvantul „pace” pentru ca nu ar avea la ce se raporta .
    Cinic gandind razboiul ne da solutii cateodata , eu stiu suprapopulare , delimitari si alegerea liderilor , dar pe de alta parte cu banii cheltuiti s-ar extinde cercetarile , inventiile , dar va fi mai greu cu liderii .
    In concluzie nu stim sa ne ghidam singuri conditie esentiala intr-o lume ideala . Alternativa , normal nu este razboiul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, Sorin!
      Cu toate astea, n-am putea incerca sa rezolvam probleme pe cale amiabila? Ca doar suntem oameni, nu animale. Nu avem dreptul sa reactionam asa salbatic si violent, indiferent de situatie. E nedemn de natura umana.

      Ștergere
    2. Ba , cred ca de fiecare data se incearca rezolvarea amiabila , doar ca uneori degenereaza . Iar cu natura umana , cred ca tocmai asta-i problema , natura umana ne face asa .
      Hai sa luam in discutie pe cei ce propavaduiesc hrana sufletului prin raportarea acestuia la divin , ei bine , tocmai ei au comis cele mai multe crime în numele religiei , de ce ? pentru ca asta ni-i natura umana , de fapt . Nu stim sa fim altfel si desi ratiunea ne diferentiza de celalalte vietuitoare lupta pentru suprematie este aceeasi , doar armele difera .

      Ștergere
    3. Arma noastra principala ar trebui sa fie inteligenta si comunicarea. SI nu ma refer la inteligenta de a crea stiu eu ce arme de distrugere in masa, ci pur si simplu inteligenta de a sti rezolva conflictele fara sa se ajunga la violenta.
      Mussolini spunea ca razboiul e o lectie a istoriei pe care niciodata popoarele nu si-o amintesc indeajuns. Avea mare dreptate. Ar trebui sa invatam din greseli si sa ne dam seama ca incheierea unui razboi va duce la tratate de pace, la distrugerea lor si apoi la pornirea altor razboaie. Istoria se va repeta la nesfarsit.

      Ștergere
    4. Te salut si eu Sorin. Razboiul aduce bine doar unei minoritati. Majoritatea fie saraceste, fie este inrobita fie se imbolnaveste psihic din cauza lui. Suprapopularea umana nu este o problema decat acolo unde ameninta alte specii. Nu peste tot se intampla acest lucru.

      Ștergere
    5. Adevarul este ca razboiul este purtat doar de natiunile mari, in timp ce doar natiunile mici au de suferit. N-o sa vedem niciodata in SUA sau Rusia cazuri inspaimantatoare de foamete, boli, dezastre asa cum vedem in tarile mici si subdezvoltate.

      Ștergere
    6. Salut Baldovin !
      Tocmai asta este ideea , atqt timp cât există p minoritate conducătoare , razboaiele sunt de actualitate . Mai modern razboaiele le poarta natiunile mari in tarile mici , e mai la indemana . Şi nu discutam in mod strict despre razboaie ca metoda de masacrare in masa , nu , razboaiele sunt de multe feluri pe diverse planuri .
      Poate intr-ul alt plan spiritual , când probabil nu vor exista minoritati şi nici motive de suprematie viata ar putea fi bazata pe alte legi si principii fata de ceea ce noi stim . Pana atunci interesele dicteaza umanitatea . Oricat am vrea sa fim mai buni animalul din noi nu se considera egal cu toti ceilalti şi cu cat pozitia celui ce se considera superior este mai inalta cu atat este mai periculos pentru umanitate . Si da , nu vom vedea niciodata marile natiuni bantuite de foamete si saracie pentru ca paradoxal ei sunt minoritatea , superiori prin pozitia ce si-au castigat, coplesitori prin numarul lor si-al acolitilor .

      Ștergere
    7. Si adevarul crunt e ca multi au de castigat de pe urma acestor conflicte. Fie ca e vorba de petrol, aur sau doar orgoliu. Pana la urma, razboiul chiar este stiinta infrangerii. Si invinsul nu este tara care capituleaza sau e fotata sa o faca. Invinse sunt familiile ai caror copii si-au pierdut vietile, invinsi sunt tati carora li s-au luat fii, invinsi sunt copii carora li s-au furat tatii, invinsi sunt oameni carora le-a fost distrus caminul, invinsi sunt oamenii de rand...

      Ștergere
    8. Stiinta razboiului de actualitate este mai complexa de atat . Infrangerea este doar pierderea colaterala , interesul e mult mai mare . In termeni reci omenirea inca traieste in sclavie , ceva mai cosmatizata fata de cum a fost la origine dar ca functionalitate este aceeasi idee . Si in mod necesar pentru mentinerea acestei stari in numele pacii si dezrobirii inca se poarta razboaie .

      Ștergere
    9. Aiurea e ca multi isi dau seama de toate lucrurile asstea dar nimeni nu face nimic sa impiedice. As vrea sa vad un viitor in care aceasta boala a omenirii, razboiul, sa fie eradicata complet.

      Ștergere
    10. este invitabil , cine ar putea face , ce ? cei cu puterea vor hotara mereu indiferent de preferintele celorlalti .

      Ștergere
    11. CHiar daca un om curat si inocent ajunge la putere, nu va avea prea multe sanse sa se mentina asa. Anturajul in va corupe imediat. Nu cred ca a existat vreodata vreun lider cinstit in adevaratul sens al cuvantului.

      Ștergere
    12. In primul rand un cinstit nu ajunge la conducere , inca din start trebuie sa fie cu „gaşca” pentru a putea candida , iar mai departe deja e „molipsit” :)

      Ștergere
    13. Corect, Sorin, sclavie fardată...

      Ștergere
  13. Bianca ma bucur ca ai renuntat la gindul de a face Academia Militara ! Poate iti amintesti ca ti-am sugerat de anul trecut acest lucru , nu erai facuta pt asa ceva !
    Pace Mondiala ?? sa fim seriosi , acuma cind s-au pus bazele unui nou Imperiu al Statelor Unite ale Americii ! Ei domina Lumea numai prin forta colosala a armatei lor (sint de departe cei mai buni , inzestrati ) ! au cele mai performante arme , au prezentat avionul F22 (parca) pe care o sa-l fabrice prin 2022 ori 2027 deoarece nu are cu cine concura !
    Dar orice Imperiu pica , se destrama in sute ori mii ( nu mai mult de 2 milenii ) de ani ! vezi in istorie atitea exemple !
    P.S. eu ma bucur ca nu mai dai la Academie ! sint destule care se vor duce , lasa-le pe ele si o sa-si clateasca "instrumentele" caricaturi de colonei slinosi ,burtosi ,betivi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am renuntat pentru ca acum sunt doar 3 locuri pe tara pentru fete si clar nu as face fata.
      Spuneti de forta colosala a armatei Statelor Unite. Desi sunt atat de impunatori, mie mi-e mila de ei. M-am convins ca armata transforma sufletele in nesuflete. Soldatii devin "goi pe dinauntru" asa cum l-am citat si mai sus pe Gabriel. Tocmai cei care ar trebui sa lucreze pentru pacea mondiala au parte de cea mai pare lipsa de pace.. interioara.

      Ștergere
  14. Stiam ca mai am ceva de facut pe lista :))
    1. sincer, ma bucur ca nu mai dai la Academie. Ti-am zis din prima ca te vad facand altceva.

    2. In legatura cu tema aceasta, sunt de parere ca atata timp cat americanii detin puterea mondiala nu va exista pace in lume.
    Si-au omorat peste 2000 de oameni in atacurile din 11 septembrie 2001 pentru a declansa razboiul in urma caruia ei doreau doar petrolul, nicidecum prinderea unui bin Laden care e agent CIA de fapt.
    Pentru a le fi lor bine in final, au creat aceasta criza economica mondiala.
    SUA contribuie cel mai mult la FMI. FMI, care prin anii '90 a falimentat Argentina.
    Ca o concluzie, dispar americanii si e mai bine in lume. Daca nu dispar, vor gasi mereu o strategie de manipulare a lumii si se va intampla mereu cate ceva care schimba istoria.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce conspiratii crezi tu ca exista in legatura cu atentatul din 11 septembrie sau cu cu aceasta criza mondiala, dar nu cred ca ar trebui sa invinovatim numai America. Toti avem partea noastra de vina si toti ar trebui sa incercam in egala masura sa facem ceva pentru schimbarea situatiei in care ne aflam. E adevarat ca natiunile mari detin controlul, dar si nou daca ne-am mobiliza am reusi ceea ce ne-am propune. Sa nu uitam ca buturuga mica rastoarna carul mare.

      Ștergere
    2. Am avut atestat in liceu si cateva prezentari la facultate pe tema conspiratiei in legatura cu atentatul. Nu scriam aici daca nu stiam despre ce vorbesc. Incepusem acum cateva saptamani o postare legata de atentat. Cu ocazia asta o sa o termin pentru ca m-ai provocat :P
      Ai nevoie de doua documentare sa te lamuresti: Zeitgeist pt atentate si Inside job pentru criza :)

      Ștergere
    3. AM o colega obsedata de tot felul de consporatii ce au avut loc in lume, sa nu fii si tu ca ea:)) Eu cred in lucrurile asa cum sunt ele, naturale. Exact asa cum se prezinta. Oamenii interpreteaza si rastalmacesc totul.

      Ștergere
    4. Sunt obsedat doar de atentatele astea. Deci chiar m-ai provocat cu
      "Eu cred in lucrurile asa cum sunt ele, naturale. Exact asa cum se prezinta. Oamenii interpreteaza si rastalmacesc totul."
      Incerc azi sau maine sa scriu. Si daca nici dupa ce citestii nu te convingi ca e opera americanilor nu mai discut :)))

      Ștergere
    5. Bine. Astept sa vad cat de convingator esti :))
      Si stai ca sunt nedumerita si dintr-o alta cauza acum:-? Nu mai discuti cu mine deloc sau nu mai discuti despre asta?:-w

      Ștergere
    6. Site-uri precum http://www.ae911truth.org/ sau http://www.911truth.org/ ar întări cele spuse de Zhao. Oricum e clar, nu duar USA e de blamat.

      Ștergere
    7. Sa inteleg ca esti de aceeasi parere cu Zhao, cum ca atentatele din 2001 ar fi fost planuite chiar de americani?

      Ștergere
    8. era "citesti" acolo. ma grabeam. :">
      Nu mai discut despre asta :))

      Ștergere
    9. multumesc ca m-ai lamurit :)) si nu te-a certat nimeni pentru greseala, stai linistit:))

      Ștergere
  15. Acum că am trecut prin toate comentariile voastre, să vin și cu alte contribuții:
    1. Aviditate și dorință de putere există de când e omul și vor exista întotdeauna în cadrul acestei specii;
    2. Deoarece nu suntem toți la fel, avem interese diferite și nu întotdeauna suntem raționali, se ajunge și la conflictul armat. Cât timp ne axăm pe a scoate în evidență diferențele dintre oameni, fie ele de natură religioasă sau nu, se vor crea bariere și se va răspândi ură.
    3. Niciun stat nu se va apuca de lansarea bombelor atomice/nucleare pentru că niciunul nu e așa de fraier încât să declanșeze eradicarea speciei umane de pe planetă (rezultat al lanțului de bombe lansate de aici și de dincolo). Se utilizează arme mai mici. Interesul este de-a ține masele sub control cu ajutorul fricii, în timp ce se sug resursele.
    4. Cât timp nu dispar ideologii precum naționalismul, nu vor dispărea nici războaiele.
    5. Nu înțeleg de ce soldații sunt priviți ca fiind eroi: ei sunt doar marionete sau mercenari, care se duc de bunăvoie într-un câmp de luptă, pentru a ucide ca să nu fie ei omorâți primii. Bine că nu mai dai la academie, Bianca! Dacă a ucide un alt om pentru propriile idei/interese vi se pare un gest onorabil, atunci undeva în adâncuri s-a strecurat o problemă...
    6. Pacea Mondială este o utopie.

    La nivel individual și de cercuri mai mici putem însă face altceva: să ne schimbăm mentalitatea. Să învățăm să fim mai raționali și să avem o minte mai deschisă, să ne educăm copiii și să ne impunem punctele de vedere altfel decât prin violență...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a atras atentia ce ai spus, Livia, despre soldati. Acum da, intr-adevar majoritatea se inroleaza de bunavoie. In trecut, insa, armata era obligatorie si daca tara ta era in razboi, din armata ajungeai direct pe campul de lupta.
      Pe mine intotdeauna m-a fascinat arta razboiului, caci da, o consider o arta, sau cum ar spune J.H. Fabre, "arta de a ucide in masa". Am citit intreaga colectie de carti de razboi a lui Sven Hassel, carti in care actiunea se petrecea in Al II-le Razboi Mondial. M-au frapat pagini intregi, caci contineau un adevar umilitor pentru rasa umana: cruzimea de care dam dovada pentru propriile interese. Nici macar animalele nu fac asta.

      Ștergere
  16. Eu stiu, voi stiti, noi stim- ca nu va fi posibila nici peste sute de ani aceasta pace mondiala, pt ca oamenii sunt niste jite animale, mizerabili hulpavi,nesatuli de putere. Chiar daca ar face-o ar fi pt interese politice si altele. Nu cred ca ar trebui sa speram la ceva irealizabil:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ma gandeam ca macar tu esti optimista.. Se pare ca nu conteaza varsta, 15, 20, 30... toti avem exact aceeasi parere: viitorul suna sumbru!

      Ștergere
  17. eu am incetat sa imi mai raspund la intrebari de genul acesta..
    dar continui sa imi pun intrebari..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu cat iti pui mai multe intrebari, parca cu atat iti dispar mai multe raspunsuri.

      Ștergere
  18. Ai dreptate noi suntem cei care trebuie sa se schimbe dar vrea cineva sa faca asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca toti vrem dar nu reusim sa ne mobilizam.
      la scala mica eu cred ca am reusi sa facem ceva daca ne propunem

      Ștergere
  19. Nu stiu daca s-a terminat sau nu concursul, dar eu voi scrie parerea mea.

    Asadar, pacea n-a fost niciodata un deziderat mondial. Argumentele economice au primat intotdeauna. Daca economic e mai bine sa colaborezi cu o tara decat sa te razboiesti cu ea, pai atunci asta vei face. Daca alta tara e mica, dar bogata in resurse, pai hai s-o atacam. Daca alta sansa nu e.

    Asa a fost dintotdeauna. Inainte era mai oficial, se cheama IMPERIU COLONIAL. Si aveau si Anglia, si Franta, si Spania, si Portugalia.
    Acum se cheama ca EXPORTAM DEMOCRATIA.

    Ce putem face noi? Pai nici macar EI AMERICANII nu pot face nimic.Dar NOI ROMANII ce am putea face? Noi doar avem de ales intre A PARTICIPA (cu eventuale beneficii economice) si a nu participa. Gandind cinic, putem constata ca e mai profitabil, din multe puncte de vedere sa participam.

    Legat de armata: da, e o chestie interesanta. Ar merita un studiu. Cum sunt acum romanii, si cum vor fi peste 20 de ani. Ce se va intampla peste 20 de ani?Pai generatia adulta, de 35-55 de ani va fi FARA ARMATA in marea majoritate. Vor fi mai greu de manipulat?Ori dimpotriva, poate televiziunile mogulilor spala creierul mai rau decat cine stie ce general ... Generatia aia va sti ce e ala razboi de pe PC/playstation. Si unora li se va parea distractiv. Trist, dar adevarat.

    In final, concluzionez: nu e nicio concluzie. Sunt doar intrebari fara raspuns.

    Si apropo, sunt curios: ce te-a facut sa alegi aceasta tema? Doar curios :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca te-ai alaturat, Emil, dar trebuie sa stii, in primul rand, ca acesta nu e un concurs.
      Ma intristeaza opinia ta, asa cum m-au intristat toate pana acum, caci prea mult negativism observ. Sau bine, poate nu e negativism. O sa spui ca e doar realitatea. Stiu asta, insa nu-mi place. Nu-mi place sa cred ca noi chiar nu putem face nimic.
      Armata.. Elvetia e printre foarte putinele tari din lume care au ales sa nu-si formeze armata. E o tara destul de dezvoltata, pasnica. Uite ca se poate si asa, nu? Nu stiu daca ei sunt mai greu de manipulat, dar in viitor cu siguranta Romania nu va arata bine. Si poate nici lumea...
      O sa-ti vina sa razi, dar tema am ales-o datorita unui episod dintr-un anime care imi place foarte mult - Naruto Shippuden. Era acolo un discurs chiar interesant al unui personaj, despre razboi si pace. Mi-a atras atentia si in acelasi timp m-a pus pe ganduri. Voiam sa aflu mai multe pareri...

      Ștergere

Va ascult!