Badea Bianca. Un produs Blogger.

miercuri, 12 martie 2014

Avantajele unui eBook

Mi-am revizuit personalitatea, și inima, și viața și toate lucrurile dintre. Singurul lucru nedemn de revizuire eram noi.

Am găsit bilețelul ăsta la finalul unei cărți pe care am îndrăgit-o enorm, Evantaiul lui Yasumi de Jocelyne Godard. L-am scris pe un post-it colorat și l-am lipit pe ultima pagină a cărții imediat cum am terminat-o. Am obiceiul ăsta ciudat de mulți ani. Notez primul gând care mă străbate de cum am întors și ultima filă a unei cărți. Mi s-a întâmplat adeseori ca firele minții mele să nu aibă în acel moment nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat în carte, nici măcar cu finalul poveștii.
Nu m-am întrebat niciodată de ce fac asta. Cel puțin din punct de vedere sentimental sau simbolic, nu știu ce aș putea avea de câștigat. Practic, treaba asta mă ajută să-mi amintesc de-a lungul timpului ce cărți am citit în trecut, sau, în cazurile bune în care micul bilețel e în concordanță cu firul cărții, pot să știu despre ce era vorba în respectivul roman. Nu prea mă duce capul când vine vorba de memorie.



Am terminat Evantaiul lui Yasumi la începutul anului. Eram după atât de nehotărâtă de ce altceva să mă apuc, încât am luat cu mine la cămin toate cele trei volume din Cel mai iubit dintre pământeni de Marin Preda, volumul de vreo 500 și ceva de pagini al lui Charlotte Bronte, Jane Eyre, la fel de măreața (și la propriu și la figurat) Tess d'Urberville de Thomas Hardy și, în sfârșit, ceva de dimensiuni mai mici, Marchiza îngerilor de Anne Golon. Când am realizat câte mi s-au strâns în bagaj și mai ales cât cântărea bagajul, mi s-a făcut rău. Să nu mai vorbesc și de faptul că trebuia să car după mine și cărțile pentru facultate. După ce am urcat cu chiu cu vai trei etaje ale căminului și mi-am azvârlit rucsacul pe unde am apucat în cameră, mi s-a făcut rău (la propriu de data asta) și m-am aruncat în pat. Mă durea spatele îngrozitor, dar noroc cu al meu care face un masaj excelent și m-a reparat imediat.

Când îmi recapăt puterile și mă apuc de desfăcut gențile, rămân cu maldărul de cărți în mână benoclându-mă prin mica încăpere de vreo 15 metri pătrați în care mai trăiesc împreună cu trei colege. Buuun, unde să plasez eu biblioteca în miniatură ce tocmai o adusesem? Am stat așa și am reflectat vreo 10 minute, dându-mi seama că singurul spațiu unde ar avea loc, ar fi sub pernă. Minunat! Am luat una la întâmplare pe care s-o încep iar celelalte și-au găsit locul din păcate doar în cutia cu pantofi.

Pentru că nu mai voiam să repet experiența asta neplăcută, m-am hotărât atunci să răsfoiesc câteva magazine online unde aș putea găsi un suport sau orice ar fi putut să-mi rezolve problema. Am dat însă peste ceva cu totul diferit care m-a încântat instant. Pe magazinul MarketOnline erau câteva oferte care nu se abțineau să-mi facă cu ochiul.
Nu mă gândisem niciodată la posibilitatea de a avea un ebook, acum însă ideea de a-mi cumpăra unul rezona puternic în mintea mea. Teancul de cărți era, bineînțeles, mai mult decât bine primit în biblioteca de acasă, care avea o sufragerie întreagă să se tot extindă. Aici, din păcate, mica încăpere parcă le vomita afară, atât de plină era.
Am observat, de asemenea, că cel pe care pusesem eu ochii, eBook Reader Kindle era la un preț foarte accesibil, așa că nu era nevoie să aștept prea mult pentru a strânge banii. M-am bucurat chiar gândindu-mă că următoarele cărți pe care aveam de gând să le achiziționez erau cam scumpe. Și că tot a venit vorba de prețuri, cred că ăsta e unul din motivele principale pentru care oamenii nu mai citesc atât de mult. Mi se par extrem de mari prețurile din librării și nu doar o dată am fost în situația de a renunța la a cumpăra o carte pentru că nu mi-o permiteam la momentul respectiv.
Acum, un simplu free download de pe acest gadget care, nu cred că am menționat, este dotat și cu wi-fi, va rezolva problema. Veți zice că îmi voi strica ochii citind atât de pe un ecran digital. Știu, așa am crezut și eu inițial și probabil din această cauză nu am luat niciodată în calcul până acum posibilitatea de a avea un ebook. Dar am descoperit un lucru grozav la ele: ecranele folosesc aceeași cerneală folosită și la tipărirea cărților și displayul chiar a fost confundat de unele persoane cu o pagină reală de hârtie.
Eram aproape convinsă să îl cumpăr, iar apoi am dat peste un amănunt care a transformat acest aproape în cu siguranță vei fi al meu!
Găsesc mereu în cărți citate care îmi plac atât de mult, încât zic întotdeauna că la finalul capitolului o să mi le notez. Bineînțeles că acest lucru nu se întâmplă deoarece, așa cum v-am mai zis, memoria mea, deși îndopată cu MemoPlus, e întotdeauna la fel de praf. În rarele momente când îmi aduc aminte, nu mai găsesc ce voiam să-mi notez. De data asta uit pagina. E incredibil, nu ?
Acum, datorită ebook-ului, pot să-mi plasez un semn de pagină și voi știi întotdeauna unde să mă întorc. Dacă aveți impresia că acest semn se va pierde, odată ce începeți să citiți în continuare, aveți la îndemână o altă opțiune genială. Pot pur și simplu să dau search la un cuvânt sau expresie din citatul pe care mi-l doream și mi se afișează doar într-o clipă. Mai mult decât atât, dacă doresc să împărtășesc ce am găsit cu prietenii, atunci un share pe facebook face toată treaba.
Abia aștept să citesc prima pagină din noua mea achiziție!

Acest articol a fost scris pentru Spring SpuerBlog2014


7 comentarii:

  1. Cred că am același tip de kindle ca al tău, cred că e cel din poză, nu? Eu îl am pe al meu de aproape doi ani și sunt foarte mulțumită :)
    Pentru citate poți să faci highlight pe propoziție sau frază sau oricât de mult vrei și după îți apare în My clipings, și poți să vezi toate citatele pe care le-ai subliniat. Îmi place mult funcția asta la el :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este cel din poza. Cred ca e o achizitie pe care si-ar dori-o orice impatimit de lectura.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Pana o sa te aflii si tu poate intr-o situatia ca cea prezentata :)):D

      Ștergere
  3. Multumesc, o sa te vizitez in curand :)

    RăspundețiȘtergere

Va ascult!