Sursă foto |
Din toate aceste motive copiii ar trebui să fie cei mai prețuiți. Pentru mințile lor strălucitor de frumoase și inocența din ochi. Pentru viețile lor pline de râsete netulburate și iubire nemuritoare și pentru bucuria de a-i asculta plângându-se despre micuțele și naivele lor probleme. Și mai ales pentru că știm că au toată viața la dispoziție pentru a-și păstra această fericire.
Iubesc copiii pentru tot ceea ce noi nu suntem. Sunt iubitori și înțelegători, receptivi întotdeauna la lucruri noi, fără ca măcar să știe asta. Sunt drăguți și sinceri, indiferent de consecințe.
Pot să spună diferența dintre bine și rău și deși nu vor face întotdeauna alegerea corectă, pot să învețe din greșelile lor. Copiii sunt singurii care pot să-și schimbe deciziile de nenumărate ori, fără să se teamă de urmări. Pentru că sunetul râsului lor este definiția fericirii. Pentru că într-o zi pot fi astronauți iar în altă zi super-eroi. Fiecare zi din copilăria lor vor fi ceva nou.
Astea sunt motivele pentru care trebuie să prețuim și să investim în tinerețea lor.
Ar trebui, dar prea puțini o facem...
Sursă foto |
Poate imaginația mea e prea mare, dar am văzut atunci în ochii acelui copil o durere de nedescris ce s-a transformat în doar câteva clipe într-o privire plină de ură, o privire ce nu-și avea locul pe fața acelui chip atât de blând. Aveam impresia că se născuse în fața mea atunci un monstru în ochii unui suflet ce până cu două-trei minute mai devreme fuseseră atât de inocenți. Este inadmisibil ca un copil să treacă prin ce a trecut acea fetiță atunci.
Sursă foto |
Poate mama acelei fete a învățat-o să-și iubească prietenii, dar nu i-a zis că e o greșeală să-i batjocorească pe cei pe care nu îi consideră la nivelul ei. Poate tatăl ei a învățat-o că trebuie să fie o fată puternică, dar nu i-a zis niciodată că nu trebuie să-și arate puterea în fața celor lipsiți de apărare. Poate profesorii au învățat-o cum să facă diferențe în a calcula diverse lucruri, dar nu i-au spus niciodată că NU trebuie să le folosească și pentru a face diferențe între oameni. Poate prietenii ei au învățat-o cum să zâmbească, dar nu i-au spus niciodată că toată lumea merită o șansă și mai ales un zâmbet. Într-un final, fetița a acumulat atât de multe lecții și totuși nu a învățat nimic.
I s-a spus că trebuie să fie deșteaptă, curajoasă, responsabilă, frumoasă, fericită, perfectă, generoasă etc. Dar nu a învățat-o nimeni că rolul ei în societate nu trebuie să fie doar îndeplinirea acestor lucruri. Nimeni nu i-a spus că pentru a învinge concepțiile unei societăți trebuie să-i încalce anumite reguli. Trebuie să fie ea însăși cu absolut toată lumea.
Idei, proiecte, campanii? Nici vorbă de așa ceva. Din păcate, mai avem mulți pași de parcurs până la astfel de lucruri. Trebuie să avansam mult mai mult pentru a spera măcar că vom putea desfășura activități care să și dea rezultate în privința educării copiilor din ziua de azi.
Dar care e primul pas pe care îl putem face? Părerea mea este că în primul rând familia trebuie instruită de valoarea copiilor și de rolul extrem de important pe care îl au în lume. Bineînțeles că orice părinte își prețuiește copilul și este perfect conștient de valoarea lui în propria familie, dar știe oare cum să-l educe pentru ca și societății să-i fie de folos?
Ca sa-l calauzesti pe copil pe calea pe care trebuie s-o urmeze,calatoreste tu mai intai pe ea. - Josh Billings
Articolul este înscris la Spring SuperBlog 2014 și este sponsorizat de Reeija, magazin online care oferă genți de piele.
http://nymphtamine.blogspot.ro/2012/04/miercurea-fara-cuvinte-rromi.html
RăspundețiȘtergereChiar am scris acolo ca sunt si exceptii care confirma regula. Asta e una dintre ele :)
ȘtergereMultumesc ca imi stii blogul atat de bine!
Articolul asta imi aminteste de discutia avuta la Les Bourgeois, referitoare la subiectul "copii"! :))
RăspundețiȘtergere:)) indiferent de parerile privind subiectul ala, la intamplari ca asta nu pot ramane de piatra
ȘtergereTotusi nu cred ca este singura intamplare de acest gen, din pacate asta e lumea in care traim...
RăspundețiȘtergereCopii invata de la ceea ce vad in jurul lor...
Fetita aceea a vazut dispret in jurul ei, asa ca probabil nu isi va dezvolta personalitatea cum trebuie. Iar parintii...cine stie ce fel de oameni sunt si ei.
RăspundețiȘtergereCopilul ia intotdeauna exemplu de la altii! Copilul are intotdeauna un model in viata, bun sau rau! Ceea ce inseamna ca parintii sunt de vina pentru comportamentul primitiv al unor copii... Trebuie sa ii invete totul, nu doar ce e mai la indemana sau ce considera ei ca e de ajuns....
RăspundețiȘtergereE extrem de grea meseria de parinte...
ȘtergereNici nu am zis ca n-ar fi! Sunt constient de asta, insa in momentul in care doua persoane - in speta posibili parinti - isi propun sa faca un copil, banuiesc ca se asteapta sa le fie greu si se asteapta sa fie nevoie sa il educe cum trebuie. Si banuiesc ca sunt si dispusi sa il educe de asa natura... Bineinteles, vorbim de parinti normali la cap :)
ȘtergereDin păcate, părinții au început să-și instruiască copiii într-un mod ciudat. Au început să le spună să nu vorbească cu nu știu ce etnii, doar pentru simplul fapt că mediatizarea i-a dat peste cap viziunea părintelui, crezând că a vorbi cu un țigan (sau mă rog, rrom) e ceva rușinos. Din păcate, România nu cunoaște civilizația așa cum celelalte țări știu să o facă. Stăm prost la capitolul educație, poate suntem chiar codașii Europei.
RăspundețiȘtergereȘi credem că România e o țară de oameni culți. Nu e! Din nou mediatizarea își face simțită prezența. România e o țară care găzduiește pe alocuri oameni culți, dar domină de oameni "orbiți". Sunt puțini oameni care știu ce e aia prietenie indiferent de etnie, comportament, educație etc.
Eu nu cred ca doar Romania sta prost la capitolul educatie indiferent de etnie. Sunt convinsa ca in multe tari exista astfel de situatii. Din ce stiu eu, mai pe nicaieri tiganii nu sunt agreati.
ȘtergereDar cred ca oamenii nu vor putea face niciodata un compromis de cateva zeci de ani - compromis care ar consta in purtarea mai cuvincioasa fata de tigani, chiar daca multi dintre ei merita contrariul. Dar toate astea ar duce la scutirea copiilor lor acelasi tratament urat care li se aplica parintilor. Poate in felul asta viitoarele generatii de rromi nu vor mai calca pe urmele parintilor din ziua de azi.