Badea Bianca. Un produs Blogger.

miercuri, 26 martie 2014

Celulele stem - pentru beneficiul zilei de azi și de mâine

Celulele stem sunt cărămizile pe care putem construi viitorul generațiilor următoare. Ele au o abilitate unică datorită căreia au devenit centrul de interes al atâtor studii medicale: se pot diviza de nenumărate ori, formând-și sute de copii. Și totuși asta nu e singura lor proprietate. Ceea ce le face atât de importante este faptul că au un imens potențial: se numesc pluripotente deoarece se pot dezvolta în interiorul oricărei alte celule din interiorul corpului uman. Pe lângă toate astea, nu numai că aceste celule pot construi un întreg organism uman din rădăcini, dar pot fi folosite și pentru dezvoltarea unor țesuturi sănătoase sau a unor organe ce le-ar putea înlocui pe cele avariate. De fapt, oamenii de știință cred că în viitor, tehnologii bazate pe recoltarea celulelor stem vor putea vindeca unele dintre cele mai mortale boli ale lumii, precum Alzheimer, Parkinson sau scleroza amiotrofică laterală. Mai multe exemple de boli ce pot fi tratabile cu ajutorul celulelor stem găsiți aici http://www.cordcenter.ro/lista-afectiunilor-tratate-cu-celule-stem.html



M-am interesat despre acest proces al donării de celule stem și am dat peste prima bancă de celule stem din România, Cord Blood Center. Așa am descoperit câți oameni, atât din țară cât și din întreaga lume au ales să recurgă la această tehnică medicală prin intermediul acestei companii medicale, pentru a ajuta noile generații. Cord Blood Center se bucură de experiență. profesionalism, performanță, flexibilitate, siguranță, devotament și încredere. Găsiți pe site-ul lor câteva testimoniale ale unor părinți cunoscuți ce au ales acest centru în a-și creea o centură de siguranță pentru copilul lor. Spun părinți deoarece recoltarea de celule stem se face la naștere, momentul propriu-zis fiind între secționarea cordonului ombilical și eliminarea placentei din uter. În cazul unor posibile boli ale copilului, transplantul cu propriile celule stem îi pot salva acestuia viața.

Prelevarea de celule stem a creeat deja un nou orizont în chirurgia de transplant și a revoluționat viitorul. Ele pot alunga suferința a milioane de oameni și pot preveni dizabilități permanente. Colectarea acestor celule miraculoase mi-a atras în mod special atenția. Bunicul meu suferă de Parkinson de mai bine de 20 de ani. Pentru mulți dintre voi, această boală se traduce prin tremurături excesive. Vă înșelați! Parkinson înseamnă degradarea ființei umane până în cele mai adânci colțuri. Boala apare datorită distrugerii lente și progresive a neuronilor. Este o boală tratabilă, dar nu vindecabilă. De cum am aflat de noile studii privind legătura dintre celulele stem și această maladie, am vrut să știu cât mai multe despre acest subiect.
http://www.cordcenter.ro/wikistem/s-a-demonstrat-ca-celulele-stem-din-sangele-cordonului-ombilical-imbunatatesc-functiile-neuronilor.html Cum puteți observa și în această pagină, studiile pe șobolani au demonstrat faptul că celulele din sângele cordonului ombilical îmbunătățesc funcțiile neuronilor, prin creșterea ratei lor de supraviețuire, creștere, diferențiere, maturizare și ramnificare.



Oare nu merită să facem acest bine pentru a curma suferința atâtor oameni și pentru a preveni durerea altora? Când o posibilitate în sfârșit apare de ce să nu profităm de ea? Multe tehnologii atât de folositoare necesită compromisuri, în forma energiei, banilor sau suportului. Un compromis nu ar trebui să fie înlăturat nici în acest caz. Trebuie să putem face un mic sacrificiu pentru generațiile viitoare, căci suntem o singură specie și trebuie să lucrăm împreună pentru prezent și mai ales pentru viitor.

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2014

6 comentarii:

  1. mda...societatea trebuie mult mai informata in aceasta privinta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. abia am intrat in era celulelor stem, zic eu. cred de acum inainte va porni totul.

      Ștergere
  2. M-ai amuzat putin cu expresia ''organe avariate''. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincera sa fiu, nici nu cred ca voiam sa sune amuzant :))

      Ștergere
  3. Sincera sa fiu sper sa apuc sa traiesc si sa vad cum toate aceste boli grave vor fi vindecate foarte des cu ajutorul celulelor stem. Cred ca sar dezlantui o mare fericire in randul omenirii. :)
    Succes, Bianca!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, cred ca asta e cel mai mare vis al omenirii. Sa scape de toate bolile care exista. Dar atunci oare nu s-ar dezlantui altele si mai urate?
    Succes si tie, Alina!

    RăspundețiȘtergere

Va ascult!